Οικονομία

Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις παραλίες - Χρήση drones για τις ξαπλώστρες

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες και παρανομίες στις ελληνικές παραλίες μόλις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργώντας προδιαγραφές για ένα θερμό καλοκαίρι όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασιών αλλά και παραβατικότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει ήδη από τον Ιούνιο 2.667 ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες προστέθηκαν στις περίπου 300 που είχαν προηγηθεί τον Μάιο. Παρά τον ελαφρώς βελτιωμένο απολογισμό σε σχέση με την περυσινή χρονιά, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η αυθαίρετη κάλυψη παραλιών και η παρεμπόδιση πρόσβασης παραμένουν έντονα φαινόμενα.

Ήδη περισσότερες από τις μισές καταγγελίες έχουν ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την επιβολή προστίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ. Οι κυρώσεις προβλέπονται αυστηρές: πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ για παρεμπόδιση πρόσβασης στον αιγιαλό και την παραλία, 10.000 ευρώ για παρακώλυση του έργου των ελεγκτών και 1.000 ευρώ για μη ανάρτηση της απαιτούμενης πινακίδας παραχώρησης.

Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής διενεργούνται με τα παραδοσιακά μέσα – μεζούρες, σχέδια παραχώρησης και αυτοψίες επί τόπου. Ωστόσο, από τον Αύγουστο αναμένεται να ενταχθούν στο ελεγκτικό έργο και drones για εναέρια εποπτεία, είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελιών.

Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση πολιτών και αρχών παίζει η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, την οποία αξιοποιούν τόσο οι ελεγκτικές αρχές όσο και οι πολίτες που θέλουν να αναφέρουν παραβάσεις ή να ενημερωθούν για τις νόμιμες παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, φέτος έχουν εγκριθεί συνολικά 10.565 παραχωρήσεις σε αιγιαλούς και παραλίες, με 982 από αυτές να έχουν υπογραφεί μέσα στο 2025. Από τις καταγγελίες του φετινού Ιουνίου, οι περισσότερες (1.568) αφορούν αυθαίρετη κάλυψη παραλίας, ενώ 441 σχετίζονται με παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης.

Από τις περιοχές που συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις, πρωταγωνιστούν η Ανατολική Αττική με 396 καταγγελίες – εκ των οποίων οι 106 στον Σαρωνικό – και η Χαλκιδική. Υψηλή καταγραφή παρουσιάζεται επίσης σε Μαγνησία (189), Πρέβεζα (133), Ρόδο (164), Κορινθία (101), Κέρκυρα (79), Θάσο (84), Εύβοια (72), Θεσσαλονίκη (65), και Μεσσηνία (62).

Στις περιπτώσεις καταλήψεων χωρίς νόμιμη σύμβαση ή πέραν των προβλεπομένων ορίων, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει άμεση πράξη απομάκρυνσης, απαιτώντας την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών εντός 48 ωρών. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται λειτουργία επιχειρήσεων (όπως beach bars) χωρίς σύμβαση παραχώρησης, η υπηρεσία διατάσσει και τη σφράγιση της επιχείρησης. Ο χώρος αποκλείεται με ταινία και αναρτάται σχετική πινακίδα σε ελληνικά και αγγλικά, απαγορεύοντας την είσοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ
Πολιτική 0

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι διάλογοι-φωτιά "ξεβρακώνουν" το κύκλωμα! "Να γαμ@@εί ο υπουργός, με βάνει και κάνω μήνυση της Τυχεροπούλου – γίνεται της που@@νας με τα ζα"

Πολιτική ίντριγκα, μίζες, και «ζα» σε ένα σκάνδαλο που έχει τα πάντα – μόνο ποπ κορν λείπει για να το απολαύσουμε