Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο – Φόβοι για πληθωρισμό, τουρισμό και εμπορικό ισοζύγιο λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, που αναπόφευκτα επηρεάζουν βασικούς δείκτες της οικονομίας, σύμφωνα με το ertnews.gr και τον Θάνο Τσίρο

Εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο στόχος για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% διατηρείται. Ωστόσο, οι μεταβολές βασικών δεικτών παρακολουθούνται καθημερινά από το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων.

Τρεις είναι οι εστίες που μπορούν να αποτυπωθούν άμεσα οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στη Μέση Ανατολή. 

Η πρώτη αφορά βεβαίως στο πληθωρισμό. Ενδεικτικέςοι μεταβολές που καταγράφονται στα καύσιμα. Υπάρχει ανησυχία και για την τιμή του ρεύματος που συνδέεται με την διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και για τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Ήδη στους ναύλους καταγράφονται αυξήσεις. Ο πήχης είναι ψηλά φέτος καθώς ο πληθωρισμός έχει προϋπολογιστεί ότι θα συγκρατηθεί στο 2,4%.

Ο τουρισμός είναι το δεύτερο μέτωπο. Η μειωμένη προσέλευση τουριστών από το Ισραήλ θα έχει συνέπειες και το φλέγον ζήτημα είναι να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει επισκέπτες και από άλλες χώρες. 

Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο. Η αύξηση του πετρελαίου θα κάνει ζημιά. Το θέμα όμως είναι να μην επηρεαστούν οι εξαγωγές για τις οποίες υπάρχει και ο πρόσθετος παράγοντας ρίσκου, που έχει να κάνει με τους δασμούς.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός! Oι Τούρκοι θεωρούν ότι “είναι σειρά του Ισραήλ και όχι της Τουρκίας μετά την επικείμενη καταστροφή του Ιράν”

Η Τουρκία κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά-Το...