Οικονομία

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση; Τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό σοκ

Η επανέναρξη του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ έρχεται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Ωστόσο, η απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμού 50% σε όλα τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε μια εβδομάδα υποδηλώνει ότι οι εντάσεις λόγω του εμπορικού πολέμου απλώς ανακόπηκαν.

Έχουν πλέον ξαναρχίσει με σοβαρότητα, παράλληλα με την αβεβαιότητα της αγοράς και τη διπλωματία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό υποδηλώνει σημαντική αστάθεια τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της G7 στον Καναδά τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κρίσιμο σημείο όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι ότι αφότου οι ΗΠΑ επέλεξαν να υποχωρήσουν από την δασμολογική τους σύγκρουση με την Κίνα, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσει το εμπόριο, το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ιδίως οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, επιβράδυναν τις δικές τους διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι δεν θα περίμεναν να τους φερθούν χειρότερα από τις ΗΠΑ παρά από την Κίνα.

Η παρέμβαση του Προέδρου Τραμπ την Παρασκευή είναι πολύ χειρότερη από αυτό που θεωρήθηκε το χειρότερο σενάριο - έναν δασμολογικό συντελεστή 20% στην ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, στο τέλος της 90ήμερης παύσης.

Όπως παραδέχτηκε ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών του, Σκοτ ​​Μπέσεντ, αυτές οι απειλές έχουν σχεδιαστεί για να «ανάψουν φωτιά» σε τέτοιες αδιέξοδες συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί στην ΕΕ, και σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπλοφάρει και ότι υποχώρησε έναντι της Κίνας ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού και της αστάθειας της αγοράς, και αναπόφευκτα θα το κάνει ξανά.

Έτσι, το σκηνικό έχει πλέον στηθεί για αδιέξοδο ή ίσως για την ΕΕ να επαναφέρει τα δικά της, ανασταλμένα αντίποινα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος, εκτός από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολουθεί.

Οι εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου και με τις δύο πλευρές απομονώνουν σε κάποιο βαθμό τη βρετανική οικονομία, αλλά η πλήρης επανέναρξη ενός διατλαντικού δασμολογικού πολέμου θα προκαλούσε ένα εμπορικό σοκ από το οποίο θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησε ο ρωσικός οδοστρωτήρας σε ένα τεράστιο μέτωπο χρησιμοποιώντας την τακτική της “Λοξής φάλαγγας” ενώ πέφτουν πόλεις η μία μετά την άλλη

Ποιος θα σταματήσει 200.000 Ρώσους στρατιώτες αναρωτιούνται πολλοί στην Ουκρανία -Οι Ρώσοι έχουν τοπική υπεροχή 3:1...
Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι θα στείλουν πολεμικά πλοία στην Λιβύη; Ο Έλληνας πρόξενος συζητά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τον ΥΠΕΞ του Χαφτάρ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Λιβύης και της Τουρκίας συζητούν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και...