Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Zοφερές προβλέψεις διάσημου οικονομολόγου: "Έρχεται μεγάλη πείνα, το κραχ του αιώνα μεγαλύτερο του 1929"

Ο διάσημος οικονομολόγος και αναλυτής Χάρι Ντεντ προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι πλησιάζει η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική συντριβή της Ιστορίας και ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι η «φούσκα το φουσκών» η οποία όταν σκάσει θα προκαλέσει το μεγαλύτερο κραχ από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο λόγος που η «φούσκα» αυτή είναι τόσο μεγάλη έγκειται στο γεγονός ότι ενισχύθηκε με τεχνητό τρόπο από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, εννοώντας το συνεχές τύπωμα δολαρίων για να αποπληρώνει τα χρέη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News Digital, ο Dent προειδοποίησε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός οικονομικού κραχ.

Ο Dent έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της περιόδου που προηγήθηκε του χρηματιστηριακού κραχ του 1929. Εξήγησε: «Από το 1925 έως το '29, επρόκειτο για μια φυσική φούσκα. Δεν υπήρχε κανένα ερέθισμα από πίσω, τεχνητό ερέθισμα καθαυτό. Επομένως, αυτό είναι κάτι καινούργιο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ».

«Η κυβέρνηση δημιούργησε αυτή τη φούσκα 100%… εντελώς τεχνητά, με ένεση ενός φαρμάκου για τεχνητά πιο δυνατά αποτελέσματα. Αλλά και πάλι, τα πάντα, οι φούσκες πάντα σκάνε…» καταλήγει.

Χρησιμοποιώντας μια παραστατική μεταφορά, ο Dent παρομοίασε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας με τη θεραπεία ενός hangover με την κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ. «Τι κάνετε αν θέλετε να θεραπεύσετε έναν πονοκέφαλο; Πίνεις περισσότερο. Και αυτό ακριβώς κάνουν», είπε, αναφερόμενος στις συνεχείς χρηματοδοτικές ενέσεις στην οικονομία.

Ο Dent σημείωσε την ασυνήθιστη μακροβιότητα και κλίμακα της τρέχουσας οικονομικής φούσκας, η οποία επεκτείνεται εδώ και 14 χρόνια, σε σύγκριση με τον τυπικό κύκλο φούσκας των πέντε έως έξι ετών. «Αυτή η φούσκα διαρκεί 14 χρόνια. Αντί οι περισσότερες φούσκες να [διαρκούν] πέντε με έξι χρόνια, έχει τραβήξει πιο ψηλά, πιο πολύ. Επομένως, θα πρέπει να περιμένετε ένα μεγαλύτερο κραχ από αυτό που είχαμε το 2008 με 09», εξήγησε.

Ο Dent πιστεύει ότι η αγορά ακινήτων θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτού του πιθανού κραχ, με τις τιμές των κατοικιών να αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα στα επίπεδα του 2012. «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν υπήρξε τόσο ευρεία ιδιοκτησία κατοικιών και τόσοι πολλοί άνθρωποι να έχουν δεύτερα και μερικές φορές τρίτα σπίτια μόνο για κερδοσκοπία», δήλωσε.

Οι ζοφερές προβλέψεις του Dent δεν έμειναν χωρίς κριτική. Πολλοί τον κατηγόρησαν για κινδυνολογία και χαρακτήρισαν τις απόψεις του ακραίες. Ωστόσο, ο Dent υπερασπίστηκε τη στάση του, επιμένοντας: «Λέω απλώς αυτό που βλέπω».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...