Οικονομία

Πως μπορεί να γίνει ένσταση για πρόστιμα ανασφάλιστων και πως διαγράφονται

Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 11 Ιουνίου 2024 από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή η κυβέρνηση θεσπίζει εξάμηνους ηλεκτρονικούς ελέγχους ώστε να βρεθούν τα ανασφάλιστα οχήματα.

Αυτά αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα που αποτελεί ενσωμάτωση της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858.

Πώς γίνεται η ένσταση για τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Κάθε ιδιοκτήτης που έχει ανασφάλιστο το όχημά του και εντοπίζεται σε έλεγχο θα του βεβαιώνεται το πρόστιμο.

Θα έχει προθεσμία πέντε ημερών για να κάνει ένσταση. Η ένσταση θα πρέπει να απευθύνεται στην αρχή που έχει εκδώσει το πρόστιμο. Μάλιστα το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η αρχή στην οποία υποβάλλεται η ένσταση θα πρέπει μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες να απαντήσει στον πολίτη.

Η διαγραφή των προστίμων

Βάσει όσων αναφέρονται στο σχέδιο νόμου δύο είναι οι περιπτώσεις που το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί:

  1. αν η αρχή που έκανε ο πολίτης την ένσταση την αποδεχτεί
  2. αν μέσα σε 10 εργάσιμες μέρες από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται. 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...