Wall Street
Οικονομία

Wall Street: Εικόνα δύο ταχυτήτων παρουσίασε την Παρασκευή

Εικόνα δύο ταχυτήτων παρουσίασε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς η απόπειρα του Dow Jones να ανακάμψει μετά την κακή επίδοση της Πέμπτης αποδείχτηκε λίαν χλιαρή. Αντιθέτως, η δυναμική του Nasdaq οδήγησε τον δείκτη σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, με πρωταγωνιστή για μια ακόμη συνεδρίαση την Nvidia, συμφωνα με το Newmoney.gr 

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με ανεπαίσθητη αύξηση 0,01% στις 39.069 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,70% και τις 5.304 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άλμα ύψους 1,10% φτάνοντας στο ρεκόρ των 16.920 μονάδων.

Είχαν προηγηθεί βέβαια οι βαριές απώλειες του Dow την Πέμπτη, ο οποίος με «βουτιά» κατά 1,53% είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Με τις επιδόσεις αυτές και η συνολική εικόνα της εβδομάδας ήταν ανάμεικτη. Μεγάλος χαμένος ήταν ο Dow με απώλειες της τάξεως του 2,4% και το πρώτο αρνητικό πενθήμερο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο S&P 500 παρέμεινε οριακά στο «κόκκινο», στο -0,1%, ενώ αντιθέτως ο Nasdaq έκοψε το νήμα με άνοδο 1,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η πηγή του… κακού ήταν σαφής: ο συνδυασμός των στοιχείων από το μέτωπο της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τα μηνύματα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed περιέκοψαν και πάλι τις ελπίδες της αγοράς πως η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να έρθει έστω από τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικά ο δείκτης FedWatch Tool της CME δίδει πλέον πιθανότητες κάτω του 50% στην πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής μετατοπίζεται για τα τέλη της χρονιάς, για τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αλλά πως ενδεχομένως το συμβούλιο να περιοριστεί ίσως σε μόνο μία, όλη κι όλη, περικοπή των επιτοκίων εντός του 2024.

Πάντως, μεγάλο μέρος της αγοράς κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον του από τα προγνωστικά για τη Fed, στις συνεχιζόμενες υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης και δη, της Nvidia.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ισχυρά κέρδη της «βασίλισσας» του ΑΙ συντηρήθηκε και σήμερα ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής της πολύ πάνω από τα 1.000 δολάρια και συμπαρασύροντας και έτερα ονόματα του κλάδου, όπως η Advanced Micro Devices, η Intel, η Dell και η NXP Semiconductors.

Από κοντά και έτερα μέλη των Υπέροχων Επτά, όπως η Meta και η Netflix, αποκόμισαν σημαντικά κέρδη άνω του 2%.

Πάντως, ειδικά στον Nasdaq, δεν ήταν η Nvidia η μεγάλη κερδισμένη της εβδομάδας, αλλά η Moderna με συνολικό ράλι της τάξεως του 23%.

Αντιστοίχως, στον S&P 500 πρωταγωνίστρια αποδείχτηκε η First Solar με κέρδη που ξεπέρασαν το 10% σήμερα και έφτασαν το 39% σε επίπεδο πενθημέρου, που μεταφράζεται στην καλύτερη εβδομάδα της εταιρείας από το 2013.

Στον αντίποδα, η ανακοίνωση της Lucid Group πως θα προχωρήσει στην απόλυση του 6% του προσωπικού της, σε ένα διάστημα που οι εταιρείες ηλεκτροκίνησης διεθνώς πιέζονται, καλλιέργησε πιέσεις στη μετοχή της. Το ίδιο συνέβη με τις μετοχές της Intuit και της Workday μετά τα αδύναμα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Στον Dow, σε επίπεδο εβδομάδας, βαρίδι αποδείχτηκαν η Boeing και η Home Depot με πτώση της τάξεως του 6,7% και 5,2% αντιστοίχως.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ