Οικονομία

Wall Street: Πτώση για τους δείκτες μετά τα πρακτικά της Fed

Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, στα οποία διαφαίνεται η ανησυχία των αξιωματούχων της σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, συμφωνα με το  newmoney.gr

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 201 μονάδες ή 0,51% στις 39.671 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,27% στις 5.307 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,18% στις 16.801 μονάδες.

Κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου και την 1η Μαΐου, οι αξιωματούχοι της εξέφρασαν την άποψη ότι η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, ενώ υπήρξαν κάποιοι που επισήμαναν ότι τα υψηλά επιτόκια ίσως έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί δε δήλωσαν ότι δεν έχουν τα στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων, παρατηρώντας ότι «ενώ ο πληθωρισμός την προηγούμενη χρονιά είχε υποχωρήσει, τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου του 2% της Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η FOMC διατήρησε αμετάβλητο το εύρος επιτοκίων, στο 5,25-5,50%, ενώ η συνεδρίαση έγινε έπειτα από μία σειρά μετρήσεων, οι οποίες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της Fed για την έναρξη του 2024. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βάλει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, ενώ όπως αναφέρεται στα πρακτικά, «οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις σε συνιστώσες τόσο του πληθωρισμού αγαθών, όσο και του πληθωρισμού υπηρεσιών».

Εξάλλου, νέα πτώση -μεγαλύτερη από την αναμενόμενη- στις μεταπωλήσεις κατοικιών σημειώθηκε τον Απρίλιο, οι οποίες υποχώρησαν 1,9% σε σχέση με έναν μήνα πριν, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,14 εκατ. μονάδων. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στις 407.600 δολάρια, δηλαδή κατά 5,7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, με το αμερικανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 4,43% και το 2ετές στο 4,88%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ