Οικονομία

Επίδομα μητρότητας: Αυτά είναι τα κριτήρια για τις μη μισθωτές μητέρες

Το επίδομα μητρότητας επεκτάθηκε εκτός από τις μισθωτές και για πρώτη φορά το λαμβάνουν μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Οι μη μισθωτές μητέρες που το δικαιούνται είναι όσες έχουν γεννήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Έτσι θα λάβουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στους προηγούμενους μήνες και από εδώ και πέρα θα λαμβάνουν μηνιαίως 830 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών, από την γέννηση και η επέκταση αυτή αφορά περίπου 5.000-5.500 μητέρες.

Επίδομα μητρότητας: Πόσα χρήματα θα δοθούν

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού. Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχες μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (830 ευρώ), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά μια μητέρα που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες παίρνει στήριξη, μετά από φόρους και εισφορές, στο χέρι 6.000 ευρώ, που είναι ο καθαρός βασικός μισθός για εννέα μήνες, συν 2.400 ευρώ ως επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Συνολικά δηλαδή λαμβάνει 8.400 ευρώ για 9 μήνες γι το πρώτο παιδί, 8.900 για το δεύτερο, 9.000 για το τρίτο και 9.500 για το τέταρτο.

Αυτό μεταφράζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά, κατά μέσο όρο, αν συνυπολογιστούν και οι λοιπές παροχές. Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...