Οικονομία

Πάσχα: Λιγότερα πλην όμως ακριβότερα θα είναι φέτος το κατσίκι και το αρνί λόγω των εξαγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Οι εξαγωγές κατσικιού και αρνιού προς Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία λόγω του Πάσχα των Καθολικών μείωσα τα διαθέσιμα κρέατα για το ελληνικό Πάσχα τα οποία υπολογίζεται πως θα είναι λιγότερα και επομένως πιο ακριβά από πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών υπολογίζεται πως αυτή τη χρονιά οι εξαγωγές ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για αμνοερίφια βάρους μέχρι και επτά κιλών.

Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, σήμερα στην ελληνική αγορά να μην υπάρχουν αρνιά 6 έως 8 κιλά αλλά όπως λένε ούτε πολλά αρνιά για το ορθόδοξο Πάσχα. Μάλιστα στις ελλείψεις θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε από τη Θεσσαλία με τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το γεγονός ότι μεσολαβεί περισσότερο από ένας μήνας μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας αναφορικά με την επάρκεια, καθώς στην Ελλάδα το Πάσχα καταναλώνονται αμνοερίφια από 10 έως 14 κιλά και έτσι υπάρχει ο χρόνος τα αρνιά που δεν σφαγιάστηκαν να είναι έτοιμα μέχρι τότε.

Μόνο στη Θεσσαλία τις προηγούμενες εβδομάδες σε ημερήσια βάση οι σφαγές, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανήλθαν σε 10.000 ζώα στην ΠΕ Λάρισας, όταν συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 18.000-20.000 ζώα. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 7 έως 7,20 ευρώ για το κατσίκι και 7,80 ευρώ για το αρνί.

Τιμές

 

Για το ελληνικό Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό. Αν και όπως όλα δείχνουν τα ελληνικά σφάγια είναι λίγα, πρόβλημα επάρκειας δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς και φέτος θα γίνουν εισαγωγές από τη Ρουμανία για να καλυφθεί η ζήτηση.

Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν αμνοερίφια βάρους μεταξύ 10 και 14 κιλών, κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, με σημερινές τιμές, στα 8-9 ευρώ το κιλό και που σύμφωνα με τους ίδιους κάνει σαφές ότι πουλώντας σε τιμές 6- 6,5 ευρώ το κιλό, όπως έγινε πέρυσι, οι μονάδες τους δεν είναι βιώσιμες. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο φέτος αποφάσισαν και προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερα ζώα τους.

Έλεγχοι

 

Και ενώ ακόμα μεσολαβεί ένας μήνας πριν από το Πάσχα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραγωγοί είναι σε εγρήγορση και ήδη ξεκίνησαν χθες οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς με έμφαση στις ελληνοποιήσεις και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για να αποτραπούν.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο καλάθι του νοικοκυριού για το Πάσχα θα υπάρχει και το αρνί και το κατσίκι, κάτι που πέρυσι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών.

Σήμερα σε συνοικιακά κρεοπωλεία το αρνί πωλείται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες για κόστος το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμα και πάνω από 14 ευρώ για πρώτης ποιότητας αρνιά και κατσίκια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος