Οικονομία

«Φάλαινες του Bitcoin»: Αμερικανικές τράπεζες συγκεντρώνουν μαζικά το κατά τα άλλα “ασταθές” ψηφιακό νόμισμα

Η άνοδος του Bitcoin τους τελευταίους μήνες οφείλεται εν μέρει και στο ενδιαφέρον αμερικανικών οικονομικών κολοσσών. Επενδυτικές εταιρίες όπως η BlackRock, η Grayscale και η Fidelity ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν το κατά τα άλλα “ασταθές” ψηφιακό νόμισμα. Τα ποσά που ξοδεύουν και ο όγκος Bitcoin που έχουν συγκεντρώσει είναι σημαντικός και τους έχει δώσει το προσωνύμιο “φάλαινες του Bitcoin”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως το σύστημα του Bitcoin είναι πεπερασμένο. Έχει ένα τέλος δηλαδή και μπορούν να υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins και ούτε ένα παραπάνω. Τα 19 εκατομμύρια έχουν ήδη δημιουργηθεί, ενώ αρκετά από αυτά έχουν βγει εκτός αγοράς και θεωρούνται χαμένα. Στο παρακάτω διάγραμμα θα βρείτε μία αναλυτική εικόνα για τη διανομή του Bitcoin στην αγορά. Τα δεδομένα προέρχονται από απευθείας έρευνες και αφορούν το διάστημα μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

 

Τα χαμένα Bitcoins εκτιμώνται μεταξύ 3 και 6 εκατομμύρια και αφορούν ανθρώπους που ξέχασαν τους κωδικούς τους ή έχασαν τα κλειδιά τους. Εξάλλου δεν υπάρχει “εξυπηρέτηση καταναλωτών” στο Bitcoin. Σε αυτά μπορεί να προστεθούν και Bitcoins τα οποία έχουν εγκαταληφθεί από κάποια εγκληματική δραστηριότητα. Η κοινώς αποδεκτή κλίμακα των χαμένων Bitcoin είναι 3.5 εκατομμύρια. Σε αυτά προστίθενται συνήθως και τα 1.1 εκατομμύρια που έχει ο άγνωστος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, καθώς το ποσό αυτό έχει παραμείνει αδρανές για χρόνια.

Το ποσό που μετακινούν τα ανταλλακτήρια Bitcoin ανέρχεται στα 2.3 εκατομμύρια, ενώ 1.4 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί και μένει να εξορυχθούν. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το τελευταίο Bitcoin θα δημιουργηθεί το 2140.

Φάλαινες του Bitcoin ονομάζονται όσοι έχουν στην κατοχή τους πάνω από 10.000 Bitcoins. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 80 ψηφιακά πορτοφόλια που ξεπερνούν αυτό το ποσό και φυσικά οι κάτοχοί τους είναι άγνωστοι. Οι φάλαινες έχουν στην κατοχή τους το 8% όλων των Bitcoins, δηλαδή περίπου 1.6 εκατομμύρια Bitcoins.

Η γενική εκτίμηση για το πόσα Bitcoins διαθέτουν οι απλοί άνθρωποι είναι 10.5 εκατομμύρια, δηλαδή το 50% όλων των Bitcoins που υπάρχουν σήμερα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή του Bitcoins, κάτι που ισοδυναμεί με 81.7 εκατομμύρια χρήστες Bitcoin. Ωστόσο οι επενδύσεις από μεγάλες τράπεζες είναι αυτές που οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης και της τιμής του Bitcoin και όχι οι αγορές από ξεχωριστούς ανθρώπους και επενδυτές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ