Wall Street
Οικονομία

Wall Street: Η ανησυχία για τον πληθωρισμό επανέφερε τα αρνητικά πρόσημα

Τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού έριξαν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της Wall Street αυτή την εβδομάδα, καθώς η απόπειρα της αγοράς να ανακάμψει μετά το sell off της Τρίτης έμεινε και πάλι σήμερα από… καύσιμα μετά την ανακοίνωση και των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού. Εξάλλου, αξιωματούχοι της Fed σε νέες δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν εκ νέου τη λίαν επιφυλακτική διάθεση τους απέναντι στην προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, συμφωνα με το Newmoney.gr

Έτσι, στο ταμπλό παρά τις πρόσκαιρες προσπάθειες αντίστασης που επέδειξαν οι δείκτες τελικά όλοι τους βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Dow Jones σημείωσε κάμψη ύψους 0,37% στις 38.627 μονάδες, ο S&P 500 κατάφερε να μείνει οριακά πάνω από το επίπεδο των 5.000 μονάδων, στις 5.005, με πτώση 0,48% και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,82% φτάνοντας τις 15.775 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι τα χειρότερα των εκτιμώμενων στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Τρίτη οδήγησαν σε βαριές απώλειες στους δείκτες. Ακολούθησε ένα διήμερο επιφυλακτικής ανάκαμψης, κυρίως την Πέμπτη, όπου μάλιστα ο S&P «έπιασε» και νέο υψηλό στις 5.029 μονάδες. Όμως, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκε σήμερα, στο 0,3% αντί του αναμενόμενου 0,1%, επανέφερε την κατήφεια στην αγορά.

Εξάλλου, αξιωματούχοι της Federal Reserve σε νέο γύρο δηλώσεων δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία μετάβαση της κεντρικής τράπεζας σε νομισματική χαλάρωση. Ανάμεσα τους και η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο που θεωρείται και η πιο μετριοπαθής φωνή του συμβουλίου.

«Χρειάζεται να αντισταθούμε στον πειρασμό να δράσουμε γρήγορα, όταν απαιτείται υπομονή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ευελιξία όσο τα οικονομικά στοιχεία εξελίσσονται» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρι Ντάλι. Βέβαια, το «περιστέρι» του συμβουλίου επανέλαβε πως εξακολουθεί να «βλέπει» αλλαγή πολιτικής και μάλιστα τρεις περικοπές επιτοκίων μέσα στη χρονιά, όμως οι προσδοκίες των traders ήταν μέχρι πρότινος σαφώς υψηλότερες!

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος της Fed της Ατλαντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ως γνήσιο μέλος των… γερακιών απλά επανέλαβε την άποψη που έχει ήδη εκφράσει πως περιμένει αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι!

Αντιστοίχως επανέλαβε την εκτίμηση του βασικού σεναρίου της κεντρικής τράπεζας για, όλες κι όλες, δύο περικοπές μέσα στη χρονιά και αυτό βεβαίως εφόσον τα στοιχεία το επιτρέψουν.

Σημειωτέον πως, στις αρχές του έτους οι αγορές χρήματος «πόνταραν» σε συνολικά έξι περικοπές των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ξεκινώντας από το Μάρτιο. Και πλέον έχουν περιοριστεί σε συνολική εκτιμώμενη μείωση κατά 50 με 75 μονάδες βάσης, με εκκίνηση μάλλον από τον Ιούνιο, καθώς και το σενάριο του Μαΐου έχει χάσει έδαφος

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχουν πάρει και πάλι… φωτιά. Μάλιστα, μετά τη διόρθωση τους το τελευταίο διήμερο σήμερα επανήλθαν σε δυναμικά επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε περίπου έξι μονάδες στο 4,295% (αν και πρόσκαιρα είχε περάσει και το 4,3%) και του 2ετούς εκτινάχθηκε κατά σχεδόν εννέα μονάδες στο 4,656%.

Σε επίπεδο μετοχών, αν και τα αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν, δεν έλειψαν και οι εταιρείες που κατάφεραν να κινηθούν σε θετικό ρεύμα.

Ξεχώρισαν η Applied Materials, η Bloom Energy και η Trade Desk μετά τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, αλλά και η νέα… αγαπημένη της αγοράς, η Nvidia, καθώς διασφάλισε μια ακόμη αναβάθμιση, αυτή τη φορά από την Loop Capital, η οποία ανέβασε την τιμή στόχο της μετοχής της στα 1.200 δολάρια από τα 726 που βρίσκεται σήμερα.

Στις μεγάλες κερδισμένες και η Coinbase Global, καθώς η εταιρεία crypto χάρη στην αναζωπύρωση του κλάδου κατέγραψε την επιστροφή της σε κέρδη μετά από δύο ζημιογόνα χρόνια.

Στον αντίποδα, οι απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις οδήγησαν πτωτικά την Roku, την Yelp, την DoorDash και την Dropbox. Στις χαμένες και η μετοχή της Nike, η οποία μετά και την υποβάθμιση της από την Oppenheimer, αναγκάστηκε να ανακοινώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με απολύσεις του 2% του προσωπικού της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ