Οικονομία

Ευχάριστα νέα από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας- Οι τιμές του πετρελαίου για το 2024 δε θα φτάσουν στα ύψη

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου δεν πρόκειται να δεχτούν πολλές πιέσεις φέτος, διότι οι νέες προμήθειες πρόκειται να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, όπως πληροφορεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια έως 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, ένας σημαντικά ασθενέστερος ρυθμός σε σχέση με πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στην Κίνα και αλλού, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Fatih Birol. Αυτό θα αντισταθμιστεί εύκολα από τη διόγκωση της παραγωγής από την αμερικανική ήπειρο, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα.

«Δεν θα ξεφύγουν οι τιμές»


«Αυτή η ανάπτυξη είναι υπεραρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Birol στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παρίσι την Τρίτη. «Έτσι, ελλείψει μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών ή μεγάλων ακραίων καιρικών φαινομένων, θα περιμέναμε μια μάλλον άνετη αγορά πετρελαίου και μια μέτρια διακύμανση των τιμών του πετρελαίου καθ' όλη τη διάρκεια του 2024», πρόσθεσε.

Ο ΙΕΑ θα δημοσιεύσει την τελευταία μηνιαία εκτίμησή του για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου φέτος στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο ΟΠΕΚ+


Οι τιμές του αργού έχουν διατηρηθεί κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χαλαρή εικόνα της προσφοράς αντισταθμίζει τους φόβους για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους εταίρους του.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει γενικά επιδείξει «πειθαρχία» στην υλοποίηση των τελευταίων περιορισμών της παραγωγής του, δήλωσε ο Birol. Αλλά προειδοποίησε για τυχόν περαιτέρω κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των καυσίμων και να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Ο ΟΠΕΚ+ δεσμεύτηκε να μειώσει κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή αυτό το τρίμηνο.

Πληθωρισμός


«Ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες», επεσήμανε ο Birol. «Όλοι πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Birol επανέλαβε την πρόβλεψη του ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στην κορύφωσή της πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική κρίση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...