Οικονομία

ΑΑΔΕ: "Φρένο" στην φοροδιαφυγή με προσυμπληρωμένες δηλώσεις για εισοδήματα και ακίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, επιστρατεύει τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για ΦΠΑ, εισοδήματα και ακίνητα ώστε να κερδίσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το newpost.gr,  η αρχή έγινε με τις δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες «κλειδώνουν» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα. Αμέσως μετά τη σκυτάλη παίρνουν οι δηλώσεις περίπου 1 εκατ. φορολογούμενων οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Για τους φορολογούμενους αυτούς η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει μόνη της και θα υποβάλει μόνη της τις φορολογικές δηλώσεις.

Με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, μέτρο το οποίο ενεργοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2024, αναμένεται να μπει φρένο στο «μαγείρεμα» των εσόδων και εξόδων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ στη δήλωση ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα για τις πωλήσεις και τις αγορές που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Έτσι θα υπολογίζεται αυτόματα και χωρίς καμία παρέμβαση από τους υπόχρεους το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο αλλά και το ύψος του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο καθαρό τους εισόδημα.

Πάντως ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων (μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών) έως 30% σε σύγκριση με τα όσα εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ αλλά σταδιακά με τη πλήρη εφαρμογή του myDATA το όριο αποκλίσεων θα περιορίζεται έως να εξαλειφθεί πλήρως.

 

Για τις δηλώσεις ΦΠΑ, η απόφαση Θεοχάρη αποσαφηνίζει ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:

 

1. Είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.

2. Γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα.

3. Διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Περαιτέρω, με σκοπό την αντιμετώπιση αντικειμενικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα, προβλέπεται εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, για τα οποία υπάρχει η αδυναμία αυτή, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...