Οικονομία

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πως θα γλιτώσουν οι ιδιόκτητες ακινήτων τον φόρο από τα "φέσια" των ενοικιαστών

Η φορολογική αντιμετώπιση των ανείσπρακτων ενοικίων και η απόδειξη στην εφορία ότι το ακίνητο είναι κενό αποτελούν δύο από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες στη φορολογική διοίκηση.Αν δεν ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία η εφορία θα συνεχίσει να τα φορολογεί σαν να εισπράχτηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να «τρέξουν», αν δεν θέλουν να φορολογηθούν επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της και έχουν προσκομιστεί στη ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει:

  • • Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • • Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
  • • Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια μπορούν να γλιτώσουν από τη φορολόγηση με συντελεστές των εισοδημάτων που δεν εισέπραξαν το 2023 εφόσον μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα έχουν ακολουθήσει τις ανωτέρω διαδικασίες.

Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:
 

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος.
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.


Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023 συμπληρώνονται στους κωδικούς 125-126 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2023, δηλώνονται τα συνολικά ποσά στις αντίστοιχες στήλες του εντύπου Ε2 και μεταφέρονται τα επιμέρους ποσά κατά κατηγορία γαιών-γης ή ακινήτου στους αντίστοιχους κωδικούς του υποπίνακα αυτού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία 4.037 φορολογούμενοι με εισοδήματα (και) από ακίνητα, έσπευσαν το 2022 να συμπληρώσουν τα ειδικά «κουτάκια» του Ε1 και του Ε2, έτσι ώστε να αποφύγουν το «παραφουσκωμένο» εκκαθαριστικό της εφορίας, για εισοδήματα περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν μόνο στα χαρτιά. Όμως, λόγω της ραγδαίας αύξηση των ενοικίων είναι βέβαιο ότι τα φέσια θα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...