Οικονομία

Παγίδα ΕΝΦΙΑ: Χάνουν την έκπτωση χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια

«Άνθρακας» αποδεικνύεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια, η έκπτωση έως 10% στο φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν είχαν το 2023 ασφαλισμένα τα ακίνητά τους και για τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) φυσικών καταστροφών, όπως ορίζει η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά έχουν αγοράσει πρώτη κατοικία με στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα η ασφάλιση να είναι υποχρεωτική. Όμως είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι θίγονται και δεν εξασφαλίσουν την φορο- έκπτωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα κυρίως για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας, και θεωρητικά τουλάχιστον, δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας.

Το ζήτημα που προέκυψε προβληματίζει το υπουργείο της Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια …διόρθωση έως τις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα myProperty είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμιάς αλλαγής

Στα «ψιλά» γράμματα της υπουργικής απόφασης υπάρχει μια ακόμα προϋπόθεση για τους υπόχρεους καθώς πρώτα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Ε9 όσοι απέκτησαν το 2023 ασφαλισμένη κατοικία και μετά να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να πιστοποιήσουν τα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωρίς την έκπτωση.

Συνεπώς πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος φορολογούμενος δεν δηλώσει στο Ε9 κατοικία με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ που απέκτησε το 2023 και η οποία ήταν ασφαλισμένη για 12 μήνες για φυσικές καταστροφές θα χάσει τη μείωση των 50 ευρώ στο ποσό του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους (δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

-να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ