Οικονομία

Ακίνητα: Η ασάφεια που υπάρχει στη ρύθμιση για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας προβληματίζει τους αγοραστές

Τα νέα μέτρα σχετικά με την ακίνητη περιουσία μπορεί να αποφασίστηκαν για καλό αλλά από ότι φαίνεται ίσως και να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω ασάφειας της νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε, καταργεί τη βεβαίωση οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στις αγοροπωλησίες ακινήτων, αλλά η σχετική νομοθετική διάταξη είναι τόσο ασαφής που μπορεί να μπλέξει αδίκως τον αγοραστή του ακινήτου. Πώς; Λόγω της ασάφειας του σχετικού άρθρου μπορεί ο δήμος να ζητήσει εκ των υστέρων τις οφειλές του τέλους ακίνητης περιουσίας που έχει αφήσει ο πωλητής.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η ασάφεια του άρθρου 24 στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ που σπεύδει να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, κατά την επεξεργασία του σ.ν. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Επιτροπή της Βουλής, τέθηκε από τον βουλευτή της Ελληνικής Λϋσης κ. Παύλο Σαράκη στον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ το ερώτημα αν, με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ και τη νέα διαδικασία εκ των υστέρων βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν οφειλομένου ΤΑΠ, εξασφαλίζεται ο αγοραστής ότι δεν θα πληρώσει εκείνος τυχόν οφειλές του πωλητή ή του δικαιοπαρόχου προς τον Δήμο από απλήρωτο ΤΑΠ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ