Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% «φρέναρε» ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Αύξηση 3,0% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αποκλιμάκωση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, ωστόσο σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρατούν τον πληθωρισμό «ψηλά».

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές κατά 9,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ενώ υχηλό είναι και το ποσοστό 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Αμέσως μετά ακολοθεί η κατηγορία Υγεία, με άνοδο 5,5%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη και η ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια με 4,7%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλπανδοχεία.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται πως ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησε ο ρωσικός οδοστρωτήρας σε ένα τεράστιο μέτωπο χρησιμοποιώντας την τακτική της “Λοξής φάλαγγας” ενώ πέφτουν πόλεις η μία μετά την άλλη

Ποιος θα σταματήσει 200.000 Ρώσους στρατιώτες αναρωτιούνται πολλοί στην Ουκρανία -Οι Ρώσοι έχουν τοπική υπεροχή 3:1...
Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι θα στείλουν πολεμικά πλοία στην Λιβύη; Ο Έλληνας πρόξενος συζητά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τον ΥΠΕΞ του Χαφτάρ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Λιβύης και της Τουρκίας συζητούν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και...