Οικονομία

Απίστευτη κοροϊδία του κράτους: Χωρίς επιβράβευση όσοι «ρουφιάνοι» κατήγγειλαν στην «appodixi»

Το φορο-μπόνους για όσους αποκαλύπτουν «μαϊμού» αποδείξεις θα ενεργοποιηθεί μετά τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι, θα μείνουν
χωρίς τη χρηματική επιβράβευση που είχε εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει έως τώρα περισσότερες από 140.000 επώνυμες και ανώνυμες
καταγγελίες. Η κοροϊδία δεν έχει τέλος, καθώς η εφαρμογή «appodixi» της ΑΑΔΕ έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και έναν χρόνο και το οικονομικό επιτελείο διαφήμιζε συνεχώς τα οφέλη της, ενώ εδώ και εβδομάδες διατυμπανίζει το κέρδος έως 3.000 ευρώ που μπορεί να αποκομίσει όποιος καταγγείλει μια παράνομη απόδειξη. Η κυβέρνηση, αντί να δώσει κίνητρα στους πολίτες να ζητούν απόδειξη για να μειωθεί η φοροδιαφυγή, έχει μετατρέψει τους καταναλωτές σε… κουκουλοφόρους που ψάχνουν τις «μαϊμού» αποδείξεις για να κερδίσουν λίγα χρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διάταξη

Όπως προβλέπει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, αν διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος
και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ΦΗΜ, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση η οποία ανέρχεται στο 10πλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, και κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, δηλαδή για μια «μαϊμού» απόδειξη των 80 ευρώ το «μπόνους» που θα λάβει ο καταγγέλλων αγγίζει τα 160 ευρώ. 

Σε περίπτωση που η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η
ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού
στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Δηλαδή, αν ένας καταναλωτής λάβει δύο αποδείξεις -η μία των 100 ευρώ και η δεύτερη των 150 ευρώ-, το χρηματικό «μπόνους» θα είναι 300 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο της δεύτερης απόδειξης που είχε τη μεγαλύτερη αξία. Το χρηματικό «μπόνους» που θα λάβουν οι φορολογούμενοι όταν καταγγείλουν μια «μαϊμού» απόδειξη είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ