Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

"Τσουνάμι" ακρίβειας σε διόδια και "καλάθι της νοικοκυράς" φέρνει το 2024- Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ούτε στα χωριά τους δεν θα μπορούν να πάνε

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα ,τα είδη πρώτης ανάγκης  με το "καλάθι της νοικοκυράς" να γίνεται ολοένα και ελαφρύτερο.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με επιδόματα βοηθείας να δώσει τονωτικές ενέσεις στο πορτοφόλι των πολιτών, ενώ έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι ελέγχων στα Σούπερ Μάρκετ και επιβολή προστίμων σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Παράλληλα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους σκοπεύει  να προβεί σε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες όμως θα εξανεμιστούν, αφού σύμφωνα με προβλέψεις  ειδικών η ακρίβεια θα  συνεχίζει να καλπάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήσεις στα διόδια το 2024 κάνουν δυασβάσταχτο το κόστος της μετακίνησης

Ωστόσο η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα του Έλληνα πολίτη και στις μετακινήσεις, με αύξηση από 1/1/2024 στα διόδια της χώρας κατά 7.6% περίπου. 

Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά πολύ καλοί οι νέοι δρόμοι και οδικοί άξονες της χώρας, μόνο που για να πάμε και να γυρίσουμε από τα χωριά μας στην Αθήνα 1 φορά,  θα πληρώνουμε μαζί με βενζίνες και διόδια το ποσό που αντιστοιχεί  περίπου στο 1/3 του ενοικίου ενός σπιτιού.

Αναφέραμε ως παράδειγμα την Αθήνα, αφού ευρύτερα στο νομό Αττικής διαμένουν 3.792.469 πολίτες της χώρας, από τα 10.460.000 που είναι ο πληθυσμός της χώρας, ποσοστό 36,25% .

Ενδεικτικά φέρνουμε ως παράδειγμα ότι  μόνο για να πάει κάποιος από την Αθήνα στην Πρέβεζα με το αυτοκίνητό του, το κόστος των διοδίων σήμερα είναι 35,05 ευρώ ποσοό που θα φθάσει με την αύξηση του 7,6% στα 37,71 ευρώ. Αν προσθέσουμε και το κόστος στα καύσιμα που σήμερα είναι 49, 71 ευρώ, τότε το ποσό φθάνει τα 87,42 ευρώ μόνο για να πάει.

Συνολικά το πήγαινε έλα θα κοστίσει 174,84 ευρώ μόνο για μία φορά!!

Μετά κάνουμε λόγο για εγκατάλειψη της υπαίθρου, όταν κάποιος θα θέλει για να πάει στο χωριό του Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι  και μία επιπλέον φορά για κάποια χωράφια που έχει για συγκομιδή εσπεριδοειδών, λαδιού , ή άλλου προϊόντος 699,36 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάλογη θα είναι  η αύξηση στα διόδια και σε άλλες διαδρομές ,  με το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή  Αθήνα -Θεσσαλονίκη να ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάνννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.

Νέες αυξήσεις στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ το 2024

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο  Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) που είναι  Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελή ερευνητικό σκοπό, για το 2024 προβλέπονται και νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων των Σούπερ Μάρκετ, της τάξεως του 4,5%.

Ειδικότερα  για τα τρόφιμα, που χονδρικά  αντιπροσωπεύουν τα 3/4 των προϊόντων " του καλαθιού της νοικοκυράς" προβλέπεται ότι αυξήσεις των τιμών να φθάσουν στο 4,6%, από το 7,3% το 2023, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής θα είναι στο 4%  από 7,1% το 2023, ενώ είδη καθαρισμού-απορρυπαντικά-απολυμαντικά θα αυξηθούν κατά 5,7% από το 9,2% το 2023.

Συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία-Ευρωεκλογές

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πολύ απλά ότι οι Έλληνες το 2024  θα κλειστούν  ακόμη περισσότερο στα σπίτια τους  αφού τα χρήματα δεν θα επαρκούν για εξόδους και δεν θα ταξιδεύουν στα χωριά τους αφού το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο.

Η επιστολική ψήφος του Μητσοτάκη, η οποία ως μέτρο θα καθιερωθεί εκτός από τους απόδημους Έλληνες και σε εμάς που διαμένουμε μόνιμα στη χώρα μας, θα λύσει το πρόβλημα της αποχής στις Ευρωεκλογές του 2024 όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αφού είναι βέβαιο ότι με τέτοιο δυσβάσταχτο κόστος στις μετακινήσεις από μεγάλα αστικά κέντρα προς τα χωριά από τους ψηφοφόρους,  σίγουρος νικητής θα ήταν η αποχή και μάλιστα με εντυπωσιακά ποσοστά. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...