Οικονομία

Η μείωση της χρήσης μετρητών "δυσκολεύει" τους ληστές

Ο επικεφαλής οικονομικών Κλιφορντ Άμπραχαμς, υπογράμμισε στην The Telegraph ότι οι παραδοσιακές μορφές οικονομικού εγκλήματος, όπως η κλοπή στο δρόμο και οι ληστείες τραπεζών, έχουν αντικατασταθεί με πιο εξελιγμένες ψηφιακές μεθόδους που περιλαμβάνουν AI.

«Η ληστεία τραπεζών είναι μια βιομηχανία που πεθαίνει γιατί δεν υπάρχουν μετρητά πια. Ακόμη και στα υποκαταστήματα τραπεζών η χρήση μετρητών μειώνεται ή στις χρηματαποστολές , οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν πια με μετρητά. Ακόμη και οι άνθρωποι στο δρόμο, που κλέβουν τους ανθρώπους για να τους πάρουν το πορτοφόλι…»

Σύμφωνα με το Ot.gr,πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν την άποψη του κ. Άμπραχαμς, καθώς η τελευταία Έρευνα Εγκλήματος για την Αγγλία και την Ουαλία δείχνει ότι οι κλοπές στο δρόμο είναι 21% χαμηλότερες φέτος από ό,τι ήταν το 2019/20.

Ψηφιακές κλοπές

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η Virgin Money αποκάλυψε σχέδια να δαπανήσει 130 εκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση τραπεζικών απατών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AI για να χακάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων.

Ο ψηφιακός δανειστής, ο οποίος διαθέτει περίπου 6,6 εκατομμύρια πελάτες, σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό και να δαπανήσει περισσότερα σε λογισμικό τα επόμενα τρία χρόνια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική αναδημιουργώντας φωνές, δακτυλικά αποτυπώματα και βίντεο κλιπ που χρησιμοποιούνται για ελέγχους ασφαλείας σε εφαρμογές τραπεζών, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι εγκληματίες να διαπράξουν ευκολότερα την απάτη.

Ο κ. Άμπραχαμς είπε ότι αυτό ώθησε τη Virgin Money να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα: «Οι απατεώνες είναι οι πρώτοι που υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτούς. Θα εκπλαγείτε με το πόσο έξυπνοι είναι ορισμένοι από αυτούς τους απατεώνες όσον αφορά την παράκαμψη του κωδικού κινητού τηλεφώνου για την κλοπή της ταυτότητας του τηλεφώνου σας και τη χρήση του για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας».

Η τράπεζα σχεδιάζει να επενδύει περίπου 40 εκατομμύρια £ ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια για την καταπολέμηση της απάτης, με την πλειοψηφία να δαπανάται σε συμβούλους λογισμικού και τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ