Οικονομία

Ακρίβεια: Αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα άλλες δύο πολυεθνικές, μετά τις P&G και Unilever

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στο πλαίσιο των μέτρων κατά της ακρίβειας, σε ακόμη πέντε πολυεθνικές, εκ των οποίων δύο βρίσκονται αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των πολυεθνικών P&G και Unilever που καλούνται να πληρώσουν από 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Σημειώνεται ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων ελέγχονται προκειμένου να δικαιολογήσουν την τιμολογιακή πολιτική τους και αν τηρείται η νομοθεσία που αποτρέπει αθέμιτη κερδοφορία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων μπορεί σε P&G και Unilever τα πρόστιμα να αφορούσαν καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, όμως τα πρόστιμα που «έρχονται» αφορούν τρόφιμα, όπου εστιάζεται σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα πληθωρισμού.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές εταιρείες P&G και Unilever είναι τα αυστηρότερα που έχουν επιβληθεί και αυτό θα επαναληφθεί, εάν χρειαστεί, όπως διαμηνύει στην αγορά το υπουργείο Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς για όλο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι εν λόγω δύο πολυεθνικές έχουν τις ενστάσεις τους για τα πρόστιμα που τούς επιβλήθηκαν και ετοιμάζουν την υπερασπιστική γραμμή τους για να ακολουθήσουν τη νομική οδό (καταβάλλοντας ωστόσο το πρόστιμο) και ήδη έχουν προσλάβει μαθηματικούς και ειδικούς τεχνοκράτες για να ετοιμάσουν το «νομικό οπλοστάσιο τους», αμφισβητώντας τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τους ελέγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως όταν πλέον φτάσει στο ράφι ένα προϊόν είναι πολύ δυσκολότερο να συγκρατηθεί η ακρίβεια σε σχέση με την πάταξή της στα πρώτα στάδια ανάδυσής της. Ο έλεγχος και η λήψη μέτρων και αποφάσεων αποτελούν καθοριστικά στοιχεία όσο πιο γρήγορα ληφθούν (πχ για τις πρώτες ύλες, logistics, μεταφορικά κλπ.), όπως σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες. Δηλαδή, όπως ο επιχειρηματίας κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον για να υπολογίσει κόστη και κέρδη, έτσι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντίστοιχα πρέπει να δείχνουν γρήγορα και αυστηρά αντανακλαστικά.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως – όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας – περιμένει να διορθώσουν, άμεσα, τις τιμές στο ράφι οι εταιρείες, στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, αλλά και να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους στην πρωτοβουλία “Μόνιμης Μείωσης Τιμής”. Η μία πολυεθνική εταιρεία ήδη ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην πρωτοβουλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η δεύτερη. Τις επόμενες ημέρες, δε, ο υπουργός αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών.

Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής”, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκρέκας, ήδη ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε τεθεί για τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων με μείωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον 6 μήνες. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι σταδιακά, με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα τονωθεί ο ανταγωνισμός και θα αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές στο ράφι προς όφελος των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ