Οικονομία

«Εφιάλτης» στα κρυπτονομίσματα: Tι προκαλεί νευρικότητα στην αγορά

Οι επενδυτές και δη οι θεσμικοί δείχνουν να έχουν καταληφθεί από μια αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον. Και αρκετοί αναλυτές μιλούν ανοιχτά για έναν πιθανό επερχόμενο “εφιάλτη στις τιμές” των κρυπτονομισμάτων, προβλέποντας ότι στην… καλύτερη περίπτωση, η τιμή του bitcoin δεν θα ξεπεράσει τα 26.000 δολάρια, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

Το κλίμα, βέβαια, δεν δημιουργείται από μόνο του. Ενόψει του ιστορικού halving του bitcoin, τον Απρίλιο του 2024, το βασικό κρυπτονόμισμα καθοδηγεί μια κούρσα που μοιάζει με ρόλερκοστερ. Και τώρα, με τα νέα να είναι… ανάμεικτα, από την απόφαση της Κίνας να αναγνωρίσει τα κρυπτονομίσματα ως μέσα συναλλαγής, ως την απόφαση της JP Morgan να απαγορεύσει τις συναλλαγές στη θυγατρική της, Chase, λόγω φόβων για απάτες, οι επενδυτές μοιάζουν μπερδεμένοι. Και φοβισμένοι.

Τους φόβους αυτούς μεγεθύνουν και οι διαρροές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να εκδώσει απόφαση για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συμπαρασύρει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Διαρροές οι οποίες δεν μοιάζουν με υπερβολές, με δεδομένο ότι οι αμερικανικές Αρχές -με πρώτη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, SEC- έχουν εξαπολύσει ένα άγριο “κυνηγητό” στη μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη αγορά των cryptos, υπό την πίεση των χιλιάδων επενδυτών που βρίσκονται “κάτω από το νερό”, των διαρκώς αυξανόμενων απατών στο οικοσύστημα και τα “υψηλού προφίλ σκάνδαλα”, όπως αυτό της FTX και του Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ.

Επιπλέον, μιας και τα κρυπτονομίσματα έχουν δείξει πια ότι κινούνται παράλληλα με τις αγορές και κυρίως τη Wall Street, το οικοσύστημα παραμένει εν αναμονή, φοβούμενο ότι θα επηρεαστεί από ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί κατά πολλούς, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να αποτελέσει το triggering event για μια ύφεση.

Στα… ερωτηματικά παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο Eλον Μασκ. Με τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Tesla, της SpaceX και του Χ (Twitter) να έχει αποδείξει πολλάκις ότι έχει τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, πολλοί αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι τα σχέδιά του. Εάν, δηλαδή, σκοπεύει να ανακοινώσει ξανά ότι η Tesla θα ξεκινήσει να αποδέχεται το bitcoin ως μέσο πληρωμής και πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα Χ ως μέσο συναλλαγών, καθώς η αγορά βοά πως ο Μασκ την ετοιμάζει ως τέτοια…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ