Οικονομία

Wall Street: Δυναμική ανάκαμψη με οδηγό τις Big Tech

Τις απώλειες του μήνα προσπαθούν να καλύψουν σχεδόν στο… φώτο φίνις οι δείκτες της Wall Street, αν και θα είναι δύσκολο να το πετύχουν. Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα καλό βήμα, με τη δυναμική άνοδο της αγοράς και επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές.

Στα ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 0,85% στις 34.852 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 1,45% στις 4.497 μονάδες, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεδρίασης του εδώ και τρεις μήνες. Τα σκήπτρα, ωστόσο, πήγαν στον Nasdaq με άλμα ύψους 1,74% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.943 μονάδες, σύμφωνα με το Newmoney.gr.

Πάντως, παρά και τα κέρδη αυτά το πρόσημο του μήνα παραμένει, τουλάχιστον για την ώρα, αρνητικό. Ο Dow χάνει περίπου 2,8%, ο S&P 500 2,4% και ο Nasdaq πάνω από 3%.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων που συνέχισαν την καθοδική τους πορεία από τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε εννέα μονάδες στο 4,114%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έχασε δώδεκα μονάδες στο 4,884%.

Τα τελικά στοιχεία από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο έδειξαν το δείκτη να υποχωρεί στις 106,1 μονάδες τον Αύγουστο σε σχέση με την ήπια υποχώρηση στις 116 μονάδες που περίμεναν οι αναλυτές, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 8,8 εκατομμύρια τον Ιούλιο, έναντι των 9,5 εκατομμυρίων που περίμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας έτσι χαμηλό 28 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας θεωρείται ενθαρρυντική είδηση για τη Fed που εκτιμά ότι τα σφιχτά περιθώρια στο μέτωπο της απασχόλησης κρατούν ψηλά τους μισθούς και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αν δε, η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και από τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, θα είναι ένα πολύ καλό σήμα ενόψει της επικείμενης κρίσιμης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη ψηλά και αφήνει περιθώρια για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, όμως υπογράμμισε εκ νέου ότι τα επόμενα βήματα της Fed θα είναι εξαιρετικά προσεκτικά και θα διαμορφώνονται με βάση τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων.

Σε επίπεδο μετοχών, τα νεότερα οικονομικά στοιχεία και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ευνόησαν κυρίως τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι, στις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν οι Big Tech, όπως η Meta, η Tesla, η Apple, η Microsoft και βέβαια το νέο αστέρι της Nvidia, με άνοδο της τάξεως του 4%.

Ειδικά η Apple έλαβε επιπλέον ώθηση, όταν έγινε γνωστό ότι ο τεχνολογικός κολοσσός απέστειλε τις προσκλήσεις για μια μεγάλη εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιάσει το νέο iPhone 15.

Επίσης, άλμα άνω του 24% διέγραψε η Ginkgo Bioworks, καθώς η βιοτεχνολογική εταιρεία υπέγραψε μια πενταετή συμφωνία στον κλάδο του cloud και της τεχνητής νοημοσύνης με την Google Cloud.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ακόμη η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Best Buy μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, καθώς και οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών AT&T και Verizon μετά την αναβάθμιση τους από την Citigroup.

Μεγάλα κέρδη αποκόμισαν, τέλος, και οι μετοχές εταιρειών και ανταλλακτηρίων, όπως η Coinbase, που συνδέονται με τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, αφότου έγινε γνωστό ότι oμοσπονδιακό δικαστήριο έδωσε στην Grayscale Investments το πράσινο φως για το λανσάρισμα του πρώτου bitcoin ETF απορρίπτοντας έτσι την αρνητική απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Την ίδια ώρα, εξάλλου, και τα κρυπτονομίσματα παρουσίασαν ισχυρή άνοδο με οδηγό το Bitcoin.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ