Οικονομία

Προειδοποίηση από αναλυτή της Fitch: Κίνδυνος υποβάθμισης για δεκάδες τράπεζες των ΗΠΑ

Αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι μία νέα πηγή αναταραχής βρίσκεται προ των πυλών για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για τον κίνδυνο σαρωτικών υποβαθμίσεων της αξιολόγησης δεκάδων τραπεζών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμη και τράπεζες όπως η JPMorgan Chase.

Σύμφωνα με το CNBC, o οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την «υγεία» του κλάδου τον Ιούνιο, μια κίνηση η οποία, όπως δήλωσε ο αναλυτής Κρις Γολφ,  πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη επειδή δεν προκάλεσε υποβαθμίσεις στις τράπεζες.

Όμως μια ακόμη υποβάθμιση του κλάδου κατά μία βαθμίδα, σε Α+ από ΑΑ-, θα ανάγκαζε την Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις για κάθε μία από τις πάνω από 70 αμερικανικές τράπεζες που καλύπτει, δήλωσε ο Wolfe στο CNBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εάν την μετακινήσουμε στο Α+, τότε αυτό θα άλλαζε όλα τα χρηματοοικονομικά μας μέτρα και πιθανώς θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης», δήλωσε ο Γολφ.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δείκτυο, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης στους οποίους βασίζονται οι επενδυτές ομολόγων έχουν αναστατώσει τις αγορές το τελευταίο διάστημα με τις ενέργειές τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s υποβάθμισε 10 μικρές και μεσαίες τράπεζες και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να έρθουν υποβαθμίσεις για άλλους 17 δανειστές, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ιδρυμάτων όπως η Truist
και η U.S. Bank. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας και του αυξανόμενου χρέους, μια κίνηση που χλευάστηκε από επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Αυτή τη φορά, η Fitch σκοπεύει να σηματοδοτήσει στην αγορά ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών, αν και δεν είναι δεδομένες, αποτελούν πραγματικό κίνδυνο, δήλωσε ο Γολφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ