Οικονομία

Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό - «Βουτιά» έως και 5,4%

Ο ρυθμός πτώσης της τουρκικής λίρας επιταχύνθηκε κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να περιορίσουν τις παρεμβάσεις για τη στήριξη του νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως και 5,4% στο χαμηλό ρεκόρ των 22,8537 δολ. ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διορισμός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρώην στρατηγικού αναλυτή της Merrill Lynch Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομίας πυροδότησε προσδοκίες για επιστροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και αύξησε την προοπτική μειωμένων παρεμβάσεων στις αγορές. Από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν πρόσφατα υψηλότερα τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία των δύο νομισμάτων, επικαλούμενοι αυξημένες πιέσεις στο νόμισμα. Η τράπεζα βλέπει την υποτίμηση της λίρας στις 28 λίρες ανά δολάριο σε 12 μήνες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22, σύμφωνα με έκθεσή της με ημερομηνία 3 Ιουνίου.

Οι ροές των Ιαπώνων μικροεπενδυτών ενδέχεται να συνέβαλαν στην πτώση του νομίσματος σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Fujitomo Securities, Τετσούγια Γιαμαγκούτσι. «Καθώς η τουρκική λίρα συνέχισε να αποδυναμώνεται, ενδέχεται να ενεργοποιήθηκαν κάποια stop-losses στην αγορά της λίρας και του γεν», είπε, σημειώνοντας αυξημένο όγκο συναλλαγών στο γεν/λίρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...
Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...