Οικονομία

Τουρισμός: "Πετάνε" οι αεροπορικές αφίξεις - Νέο ρεκόρ για προορισμούς

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα και Ζάκυνθος ανήκουν ήδη στους κερδισμένους τουριστικούς προορισμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια για το τετράμηνο, που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο του Μαΐου του ΙΝΣΕΤΕ, σύμφωνα με το capital.gr.

Στην Κρήτη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 304 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +39 χιλ. αφίξεις /+14,8%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 186 χιλ. (αύξηση 40 χιλ. αφίξεις/+26,9%). Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων σημειώθηκε άνοδος +2 χιλ./+1,7% ενώ καταγράφηκαν 101 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στον αντίποδα, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 49 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (-6 χιλ./-11,5%) και στην Πελοπόννησο 8 χιλ. (-2 χιλ./-19,6%). 

Οι επιδόσεις στα βασικά αεροδρόμια

Όπως αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο, στο τετράμηνο, στο Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καταγράφηκαν 1,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +640 χιλ. αφίξεις /+71,3%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 529 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (+ 158 χιλ./+42,6%).

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +28 χιλ./+14,7% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 220 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 84 χιλ. παρουσιάζοντας άνοδο +11χιλ./+15,0%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 155 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +40 χιλ./+35,0% ενώ στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 31 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας οριακή μείωση – 667 επιβάτες/-2,1%.

Οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί των Κυκλάδων καταγράφουν μείωση στο τετράμηνο. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 13 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -4 χιλ./-25,8%, ενώ στη Σαντορίνη είχαμε 37 χιλ. διεθνείς αφίξεις και μείωση – 2 χιλ./-5,0%.

Τέλος, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 75 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +6 χιλ./+8,4% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 14 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +2 χιλ./+16,2%.

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 10 χιλ. επιβάτες.

Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου  καταγράφηκαν 2,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 κατά +47,1%/+871 χιλ. αφίξεις.

Ανακάμπτουν και οι οδικές αφίξεις

Μετά την περσινή πτώση, φέτος η εικόνα είναι διαφορετική. Στο τετράμηνο καταγράφηκαν 1,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 902 χιλ. της περιόδου Ιανουαρίου- Απριλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 85%.

Μόνο τον Απρίλιο είχαμε 564 χιλ. αφίξεις και αύξηση κατά 76,6% σε σχέση με πέρσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αισιόδοξα τα μηνύματα

Την πολύ καλή πορεία του τουρισμού φέτος επιβεβαίωσε και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα. Όπως είπε στην ανοικτή συνεδρίαση της 31ης τακτικής γενικής συνέλευσης, οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού στην περιφέρεια και στο αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.  

"Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε" τόνισε και συμπλήρωσε πως τα  δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων, όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019  θα ξεπεραστούν φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ