Οικονομία

Wall Street: Η καλύτερη συνεδρίαση του 2023 – Λήξη συναγερμού για το χρέος

Η βαριά σκιά μιας πιθανής στάσης πληρωμών που θα είχε τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία απομακρύνθηκε, δίδοντας αφορμή στη Wall Street να οργανώσει το δικό της… πάρτι. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας και κατήφειας από την οποία μόνο ο Nasdaq και τα νέα «αστέρια» της τεχνητής νοημοσύνης είχαν καταφέρει να ξεφύγουν.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εξαρχής καλά, όμως με την πάροδο των ωρών να κέρδη στους δείκτες διευρύνονταν, με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράψει τελικά την καλύτερη μέρα της για τη φετινή χρονιά!

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με ισχυρή άνοδο ύψους 701 μονάδων ή 2,12% στις 33.762 μονάδες. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη σε ημερήσιο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο S&P 500 σημείωσε επίσης δυναμική άνοδο ύψους 1,45% στις 4.282 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε νέο άλμα ύψους 1,07% στις 13.240 μονάδες

Για τον S&P 500 και τον Nasdaq τα προεόρτια είχαν ξεκινήσει ήδη από την Πέμπτη, όταν ανέβηκαν στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και δέκα μήνες. Με την διεύρυνση των κερδών του ο Nasdaq έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Απρίλιο του 2022, συμπληρώνοντας μάλιστα την έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2020.

Προφανώς με τις επιδόσεις αυτές ανατράπηκαν και τα συνολικά πρόσημα της εβδομάδας, καθώς υπερκαλύφθηκαν οι απώλειες που είχαν προηγηθεί. S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν εβδομαδιαία κέρδη ύψους 1,9% και 2,1% αντιστοίχως, ενώ ο Dow κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος με άνοδο ύψους 2,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λήξη συναγερμού για το χρέος

Το θετικό σύνθημα έδωσε καταρχάς η λήξη του πολυήμερου θρίλερ για το χρέος. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Κογκρέσο την Τετάρτη, ακολούθησε και η Γερουσία τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς τα δύο κόμματα κατάφεραν να περιορίσουν τους… αντάρτες στις τάξεις τους και να διασφαλίσουν τη διάσωση της συμφωνίας. Έτσι, η υπόθεση κλείνει έστω και στο… παρά πέντε, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει ως χρονικό τελεσίγραφο την 5η Ιουνίου.

Το γεγονός, βέβαια, ότι η διένεξη έφτασε να απειλήσει τη χώρα με στάση πληρωμών σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα πόλωσης που επιβεβαιώθηκαν από το μεγάλο αριθμό νομοθετών που καταψήφισαν τη συμφωνία οδήγησε ήδη τη Fitch Rating να ανακοινώσει πως θα διατηρήσει την αρνητική προοπτική για το αμερικανικό αξιόχρεο, κρατώντας το σε επιτήρηση ακόμη και για πιθανή υποβάθμιση.

Ο διεθνής οίκος στη νέα αξιολόγηση του, την περασμένη εβδομάδα, είχε διατηρήσει την ανώτατη βαθμολογία «ΑΑΑ» για τις ΗΠΑ, αλλά είχε υποβαθμίσει το outlook σε αρνητικό, λόγω της αβεβαιότητας για το χρέος. Σήμερα, λοιπόν, δήλωσε πως, παρά τη συμφωνία, θα διατηρήσει την εκτίμηση του συνεχίζοντας να αξιολογεί την πολιτική και δη, δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Μισογεμάτο ποτήρι από την αγορά εργασίας

Την επίδοση της αγοράς βοήθησαν και τα νέα στοιχεία της έκθεσης για την απασχόληση. Η έκθεση έδειξε νέα πολύ ισχυρή αύξηση στις νέες θέσεις εργασίας, που ανέβηκαν κατά 339.000 έναντι των 190.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, γεγονός που συντηρεί την εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας. Όμως, οι επενδυτές «πιάστηκαν» από δύο στοιχεία, τα οποία έδειξαν να ελπίζουν ότι θα επηρεάσουν τη Federal Reserve.

Πρώτον τη μικρή, όσο και μη αναμενόμενη, αύξηση της ανεργίας από το 3,5% στο 3,7% και δεύτερον και κυριότερο την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, που είναι ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα θεωρώντας ότι συμβάλλει στις πληθωριστικές πιέσεις.

Βέβαια, το αν τα νούμερα αυτά θα είναι αρκετά για να πείσουν τη Fed, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της στις 13-14 Ιουνίου, να κηρύξει έστω και προσωρινή παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων θα φανεί στην πορεία. Όμως, για την ώρα λειτούργησαν ενθαρρυντικά για το ανοδικό «ξέσπασμα» στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Οι μετοχές

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι περισσότερες μετοχές και κλάδοι κατέγραψαν κέρδη, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσουν εύκολα οι λίγες που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Ενδεικτικά στον Dow πτωτικά κινήθηκαν μόνο η Salesforce και η τηλεπικοινωνιακή Verizon. Η πρώτη έχει απογοητεύσει τους επενδυτές με τα αποτελέσματα της και η δεύτερη επηρεάστηκε από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Amazon επεξεργάζεται την πιθανότητα να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στους Prime συνδρομητές της, κάτι που θα ανατρέψει τα ανταγωνιστικά δεδομένα στον κλάδο.

Στον S&P 500 όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά με οδηγό τις ενεργειακές μετοχές (που ακολουθούν και τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου) και τις μεταλλουργικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...