Οικονομία

Wall Street: Ισχυρή άνοδος - Πληθωρισμός και υποχώρηση τραπεζικών πιέσεων ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα

Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα αισιόδοξα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η άμβλυνση των τραπεζικών πιέσεων έχουν βελτιώσει αισθητά το επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 414 μονάδες ή 1,26% στις 33.273 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, αυξήθηκε 1,43% στις 4.109 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνθηκε 1,74% στις 12.221 μονάδες.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύονται κατά 5,5% και 14,8% αντίστοιχα, για το πρώτο τρίμηνο. Ο Dow Jones από την πλευρά του καταγράφει ελαφρά πτώση. Σε επίπεδο μήνα ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο 2% και 4,9% αντίστοιχα. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6%.

Οι σημερινές μεταβολές επέρχονται στον απόηχο των αισιόδοξων στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς ένας από τους «αγαπημένους» δείκτης της Federal Reserve -ο δείκτης προσωπικών δαπανών- αυξήθηκε με ρυθμό μικρότερου του αναμενόμενου. Μια θετική ένδειξη για τη μελλοντική πορεία των τιμών καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεδριάσει εκ νέου στις αρχές Μαΐου, με τις πιθανότητες περί μιας νέας αύξησης ή ενός «παγώματος» στα επιτόκια να είναι σχεδόν μοιρασμένες. Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 4,75% – 5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Tα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν αντιμετωπίζουν τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την πορεία της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο «εχθρεύονται» οι επενδυτές. Επομένως, κάθε στοιχείο που συμβάλλει στην επιβράδυνση των τιμών, ενισχύει τις προσδοκίες ανακοπής της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...