Οικονομία

Ρουμπινί: Πτωχευμένες εκατοντάδες αμερικανικές τράπεζες-Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη

Η πτώχευση των SVB και Signature Bank δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει προκαλέσει τεράστιες ζημίες στις αμερικανικές τράπεζες. 

Όπως τονίζει σε άρθρο του που αναδημοσιεύεται στο Marketwatch, καθώς ο άνοδος του πληθωρισμού το 2022 οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, τα 10ετή ομόλογα κατέγραψαν μεγαλύρες απώλειες (20%) από τον S&P 500 (15%) και οποιοσδήποτε είχε μακροπρόθεσμα ομόλογα σε δολάριο ή ευρώ έχει «μείνει στα κρύα του λουτρού».

Οι συνέπειες για αυτούς τους επενδυτές ήταν πολύ βαριές, σημειώνει ο «Dr. Doom». Όπως αναφέρει, μέχρι το τέλος του 2022, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες των αμερικανικών τραπεζών από χρεόγραφα είχαν φτάσει τα 620 δισ. δολάρια, περίπου το 28% του συνολικού κεφαλαίου τους (2,2 τρισ. δολάρια).

Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει την αγοραία αξία και των άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, τονίζει ο Ρουμπινί. Αν συνάψει κάποιος ένα 10ετές τραπεζικό δάνειο όταν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι 1% και τα επιτόκια αυτά αυξηθούν στο 3,5%, η πραγματική αξία αυτού του δανείου (αυτό που κάποιος άλλος στην αγορά θα τον πλήρωνε για αυτό) θα μειωθεί. Αν ληφθεί και αυτό υπόψη, σημειώνει, τότε οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των αμερικανικών τραπεζών ανέρχονται στην πραγματικότητα σε 1,75 τρισ. δολάρια, ή στο 80% του κεφαλαίου τους.

Η «μη πραγματοποιηθείσα» φύση αυτών των απωλειών είναι απλά ένα αποτέλεσμα του τρέχοντος ρυθμιστικού καθεστώτος, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμούν χρεόγραφα και δάνεια στην ονομαστική και όχι στην αγοραία αξία τους, επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, κρίνοντας από την ποιότητα του κεφαλαίου τους, οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες βρίσκονται από τεχνική άποψη κοντά στη χρεοκοπία, και εκατοντάδες είναι ήδη χρεοκοπημένες.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού μειώνει από μια άποψη την πραγματική αξία των υποχρεώσεων των τραπεζών (καταθέσεις), καθώς οι τελευταίες μπορούν να συνεχίζουν να πληρώνουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους καταθέτες ενώ τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μπορεί να βρίσκονται στο 4% ή υψηλότερα.

Αλλά οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη διαφορά μεταξύ του καταθετικού επιτοκίου και των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μόνο αν καταφέρουν να κρατήσουν την καταθετική τους βάση. Αν υπάρξει εκροή καταθέσεων, το όφελος αυτό εξανεμίζεται και οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από ομόλογα μετατρέπονται σε πραγματοποιηθείσες καθώς οι τράπεζες πουλούν τα χρεόγραφα για να καλύψουν τη φυγή καταθέσεων.

Η χρεοκοπία από εκεί και έπειτα, είναι αναπόφευκτη, τονίζει.

Ο γνωστός οικονομολόγος προβλέπει ότι το πιστωτικό κραχ που θα προκληθεί από την αναταραχή που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες θα οδηγήσει σε μια αναπόφευκτη «απότομη» προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ