Οικονομία

Κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρω-τράπεζες- "Βουτιά" για τη μετοχή της Deutsche Bank

Νέο sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες, το βλέμμα στην Deutsche Bank και εκ νέου ενεργοποίηση του ντόμινο
που αυτή την φορά ενεργοποιείται από την Φρανκφούρτη "χτυπά" το Παρίσι και εν γένει τα χρηματιστήρια φθάνοντας μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μετοχές της Deutsche Bank διορθώνουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- σήμερα με επιθετικότερες πωλήσεις- καθώς όπως σημειώνει η Λία Δεληγιάννη η απότομη άνοδος στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές.

Συνακόλουθες οι αναταράξεις και στην αγορά "χρέους" (κρατικά/εταιρικά ομόλογα) μεταβλητότητα και επιβάρυνση όσον αφορά στις καλύψεις (CDS) μόλις μία εβδομάδα μετά την συμφωνία για την διάσωση της Credit Suisse, εν μέσω συνεχών προειδοποιήσεων των επενδυτικών οίκων, αποσπασματικών-αμφίσημων ενεργειών των κεντρικών τραπεζιτών τόσο σε ΗΠΑ όσο σε Ευρώπη.

Οι πρακτικές Γελέν-Πάουελ, η επιμονή Λαγκάρντ λειτουργούν σαν αφορμή για να βγουν επιθετικά short hedge funds, που σε αυτή την φάση "χτυπούν" το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Αχίλλειος πτέρνα" του η Credit Suisse- προβληματική εδώ και μήνες, με τον κίνδυνο να μεταστάται στον έτερο προβληματικό- εδώ και χρόνια- γίγαντα την Deutsche Bank. Γνωστές περιπτώσεις αμφότερες μόνο που τώρα το πρόβλημα παροξύνεται με την θρυαλλίδα να έχει ανάψει από το regional banking των ΗΠΑ.

Έως 12% διόρθωνε η μετοχή της Deutsche Bank, έως 8,2% της Societe Generale εν μέσω εντεινόμενης κοινωνικής/πολιτικής αναταραχής στην Γαλλία.

Θα μπορούσε να μείνει έξω από όλο αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών; προφανώς και όχι καθώς η μεγάλη έκθεση σε "ξένα κεφάλαια" με σημαντικές τις θέσεις hedge funds κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά το ξεπούλημα θα έφτανε μέχρι την Αθήνα. Για αυτό και η σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση των traders στην κυκλοφορία της είδησης με άμεση ενεργοποίηση εντολών πώλησης. Εξ' αρχής με πωλητές/σε κλίση ο τραπεζικός κλάδος- από τις 776,8 ο ΔΤΡ σε χρόνο 10' διόρθωσε έως τις 734,46 μονάδες.

Στο 5,24% η διόρθωση για τον ΔΤΡ, στο 2,62% για τον FTSE 25- σταθερά στην σχέση επί 2 μεταξύ τραπεζικών -blue chips- με το κύριο μέρος των εντολών να στοχεύει σε τίτλους των Alpha BankΑΛΦΑ -4,18%, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank στην πρώτη 4άδα και με απώλειες από 4,44% για την Alpha BankΑΛΦΑ -4,18% (1,107) έως 5,71% για την Eurobank (1,19).

Σε ΟΤΕ (13,05), ΟΠΑΠ (14,83), Mytilineos (24,86), Jumbo (19,02), ΔΕΗ (7,76) και Motor Oil (22,04) οι εντολές των πωλητών σε blue chips συμπληρώνοντας την 10άδα.

Περισσότερο ευάλωτη η μεγάλη κεφαλαιοποίηση λόγω της πολύ μεγαλύτερης έκθεσης σε "ξένα κεφάλαια" έναντι της μεσαίας, με το μείον 1,46% για τον FTSE 25 ενδεικτικό αυτής της διαφοροποίησης. Υπέρβαρη για τους αγοραστές η σχέση με τους πωλητές, από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης εύλογα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, όπως "δείχνει" η σχέση 15/91 μετοχών.

Στα 64 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μία μάλλον -μέχρι τώρα- διαχείριση της εισαγόμενης διόρθωσης.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...