Οικονομία

Credit Suisse: Η ελβετική κυβέρνηση κόβει τα μπόνους στα golden boys της

Το κυβερνών ομοσπονδιακό συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επικαλείται τον ελβετικό νόμο περί τραπεζών που του επιτρέπει να επιβάλλει μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές «εάν σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα χορηγηθεί άμεση ή έμμεση κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά κεφάλαια».

Οποιοδήποτε πάγωμα της πληρωμής μπόνους, ακόμη και αν είναι προσωρινό, μπορεί να ωθήσει περισσότερους τραπεζίτες της Credit Suisse να αποχωρήσουν.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της Credit Suisse αποφάσισε τη Δευτέρα να παραιτηθεί από τις μεταβλητές αποδοχές του για το οικονομικό έτος 2022, δήλωσε η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είπε ότι δεν πρόκειται να απαγορεύσει αναδρομικά τις «ήδη χορηγηθείσες και άμεσα πληρωτέες μεταβλητές αποδοχές για τους υπαλλήλους της Credit Suisse για το οικονομικό έτος 2022».

«Στόχος αυτού είναι επίσης να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στους εργαζόμενους που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση», ανέφερε. Ωστόσο, η κυβέρνηση είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας να «προτείνει περαιτέρω μέτρα» για τις μεταβλητές αποδοχές για το 2022 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης:

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών (FDF) αναστέλλει προσωρινά ορισμένες μορφές μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse μέσω εντολής προς την τράπεζα. Το μέτρο αυτό σχετίζεται με ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022, για παράδειγμα με τη μορφή απονομής μετοχών. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά. Αυτό βασίστηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Το άρθρο 10α του Τραπεζικού Νόμου ορίζει ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα επιβάλει μέτρα που σχετίζονται με τις αποδοχές εάν σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα χορηγηθεί άμεσα ή έμμεσα κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά κεφάλαια. Με βάση τα ψηφίσματα της 16ης Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι θα διατάξει μέτρα σχετικά με τις αποδοχές σύμφωνα με το άρθρο 10α του Τραπεζικού νόμου.

Στις 20 Μαρτίου 2023, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Credit Suisse είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από τη μεταβλητή αμοιβή του για το οικονομικό έτος 2022. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο απέχει από την αναδρομική απαγόρευση των ήδη χορηγηθεισών και άμεσα καταβλητέων μεταβλητών αποδοχών για τους υπαλλήλους της Credit Suisse για το οικονομικό έτος 2022. Στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί ο αντίκτυπος των εργαζομένων που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι την κρίση.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το FDF αναστέλλει προσωρινά τις ήδη χορηγηθείσες αλλά αναβαλλόμενες μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 μέσω εντολής προς την Credit Suisse. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι αναβαλλόμενες πληρωμές που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξόφλησης. Η αναβαλλόμενη μεταβλητή αμοιβή είναι μια συνιστώσα μεταβλητού μισθού που απονέμεται επίσης, αλλά δεν καταβάλλεται μέχρι μια μελλοντική ημερομηνία, π.χ. μοιράζονται βραβεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έδωσε εντολή στο FDF να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τις μεταβλητές αποδοχές για τα οικονομικά έτη έως το 2022 και μετά».

«Κάν’ το όπως ο Ομπάμα»

Αντίστοιχες αποφάσεις είχε λάβει και ο Μπαράκ Ομπάμα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στο ξέσπασμα της τότε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του ‘00. Είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για τις τράπεζες ζητώντας να σταματήσουν οι τράπεζες να δίνουν μεγάλα μπόνους στα golden boys τους την ώρα που οι ίδιες είχαν καταρρεύσει και είχαν φέρει στο χείλος του γκρεμού την παγκόσμια οικονομία.

«Εάν αυτοί οι κύριοι θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στις τράπεζες να παραμελούν τη βασική αποστολή τους, που είναι να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν τα χρήματα των πελατών τους, κυνηγώντας το γρήγορο κέρδος σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου», είχε πει το 2010 ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτό είναι απλώς απαράδεκτο», είχε πει ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεοπτική εκπομπή «Face the Nation» του CBS. «Δείξτε λίγη αυτοσυγκράτηση. Δείξτε ότι καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για κρίση και ότι όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες», είχε πει απευθυνόμενος στους διευθυντές των τραπεζών.

Τότε, όπως μετέδιδε το Reuters, τα στελέχη της AIG, η οποία έχει λάβει περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια για διάσωση από χρήματα των φορολογουμένων, έλαβαν 165 εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους. Πολλοί παραλήπτες των μπόνους είχαν συμφωνήσει να δώσουν πίσω. «Αν δεν είχαμε δει κάποιες υγιείς εκφράσεις θυμού, δεν θα είχαμε πάρει πίσω 50 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα μπόνους» είχε πει ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ