Ηλεκτρικό ρεύμα
Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι τιμές της κιλοβατώρας για τον Μάρτιο

Φρενάρουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μάρτιος, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών ηλεκτρισμού, αναμένεται να χαρακτηριστεί από σταθερότητα στις τιμές ρεύματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτοβολταϊκά: Eυκολότερη η αυτοπαραγωγή για πολυκατοικίες και επιχειρήσεις
Λογαριασμοί ρεύματος

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις των νέων τιμοκαταλόγων του Μαρτίου, οι πάροχοι κάνουν τους τελευταίους υπολογισμούς τους για το ύψος της κιλοβατώρας.

Αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όσο περίπου δηλαδή είχαν ανακοινώσει και για τον Φεβρουάριο, σύμφωα με πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιδοτήσεις

Αν επαληθευτούν οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις, τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον επόμενο μήνα θα επιχορηγήσει με μικρό ποσό τους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι η επιδότηση θα είναι της τάξης των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όσο δηλαδή θα πληρώσουν και για τις καταναλώσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου.


Σταθερότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρόχων, οι τιμές ρεύματος για το επόμενο δίμηνο αναμένεται να είναι σταθερές.

Εκτός κι αν το επόμενο χρονικό διάστημα σημειωθούν απρόοπτα γεγονότα στην ενεργειακή αγορά. Πάντως, ένας κρίσιμος σταθμός στην Ευρώπη είναι ο Μάρτιος οπότε και τα κράτη – μέλη θα εξακριβώσουν τις ανάγκες τους σε αποθήκευση φυσικού αερίου που θα έχουν για τον επόμενο χειμώνα.

Αλλά η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις. Δηλαδή ότι οι χώρες δεν θα απαιτηθεί να κάνουν μεγάλες προμήθειες αερίου.


Το πρόβλημα

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενέργειας είναι η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις τιμές αγοράς των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρειάζονται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το κόστος αυτό επιβαρύνει τόσο τις ίδιες της εταιρείες όσο και τους τελικούς καταναλωτές. Μάλιστα στους λογαριασμούς η επιβάρυνση αντιστοιχεί σε περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί για αναπροσαρμογή της με τρόπο ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...