πετρέλαιο
Οικονομία

Φόβοι για αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου λόγω της πολιτικής της ΕΕ

Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν η τιμή του Μπρεντ βρίσκεται σε συνεχή πτώση από τις 30 Δεκεμβρίου, και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της άκρως σημαντικής αγοράς ολλανδικού φυσικού αερίου.

Ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών Ζητημάτων, τόνισε στις 26 Ιανουαρίου ότι η πτώση των τιμών αποτελεί ένα διφορούμενο μήνυμα για την Ευρώπη. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα «ενεργειακό σοκ», αν όχι μια κρίση, έγραψε ο Μπρουκς στον λογαριασμό του στο Twitter. Οι τιμές του ηλεκτρικού είναι υψηλότερες σε κάποιες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, όπου χτυπάει η «καρδιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταφέρει να θέσει εκτός του ενεργειακού της μείγματος το ρωσικό πετρέλαιο, αν και συνεχίζονται οι μεταφορές φυσικού αερίου – μέσω του αγωγού Turkish Stream. Κάποιες ποσότητες ρωσικού αργού φτάνουν στην Ευρώπη μέσω μεταφορτώσεων. Προκειμένου να αντικατασταθούν, η Ευρώπη έχει αρχίσει να χτίζει γέφυρες με χώρες όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Αζερμπαϊτζάν. Κάποιες από αυτές, όμως, φέρουν πολιτικό ρίσκο.

Οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει μέρος των παροχών ρωσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αυτό απαιτεί τις ανάλογες υποδομές, τις οποίες η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω, αν και διαθέτει αρκετές προκειμένου να κάνει τις ΗΠΑ τον κύριο πάροχό της σε ό,τι αφορά το LNG. Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο κατά το α΄ τρίμηνο του 2022 χάρη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για τον τομέα της Ενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ