Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Στο χείλος της ύφεσης η Γερμανία! Τα οικονομικά στοιχεία του 4ου τριμήνου 2022 δημοσιεύθηκαν και είναι χειρότερα από ό,τι αναμενόταν

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Είναι ένα σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να εισέλθει σε μακροχρόνια ύφεση ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, γράφει το Reuters. Σύμφωνα με προσαρμοσμένα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2022, μετά από άνοδο 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν στασιμότητα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σημαντικά χαμηλότερες την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η Destatis. Η πτώση το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καθιστά την ύφεση πιο πιθανή, με πολλούς ειδικούς να προβλέπουν πτώση της οικονομίας τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Συνολικά, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,8% το 2022, ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις της Destatis, κατά 1,9%. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του έτους, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2023. Εάν συμβεί ύφεση, θα είναι ηπιότερη και μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, χάρη στα μέτρα προστασίας 200 δισ. ευρώ καταναλωτές από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

«Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν άγχος: η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία και οι οικονομικές της συνέπειες, το αδύναμο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, οι ακόμα υψηλές τιμές ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από την κρίση», ενημερωμένη Οικονομία.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας στο 0,2% το 2023 (από πτώση 0,4% που αναμενόταν το φθινόπωρο), ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 6% το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 7%. . Το 2022, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,9%. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ