Οικονομία

Προ των πυλών αλλαγές στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων όπως τις σκιαγράφησαν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπουν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών. Δεκάδες δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους. Η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, δίχως αναδρομική ισχύ.
  • Αντικειμενικές αξίες παντού: Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων πιάνουν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να καθορίζουν τιμές σε 2.167 περιοχές - ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023.
  • Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9.
  • Κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • «Λίφτινγκ» στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...