Οικονομία

ΟΠΑ: Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν

Ο σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος που δημιουργεί η σύμπραξη των οργανισμών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη χώρα μας αναδείχτηκε στο Συνέδριο με τίτλο: «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο δια ζώσης στο νέο κτίριο όπου στεγάζεται το  Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ, παραβρέθηκε η πλειονότητα των φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων και των δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τόσο τη μοναδική προσφορά του κάθε οργανισμού όσο και τη δράση του.

Το συνέδριο αποτελεί  μια δράση του Smart Attica ΕDIH και συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ και το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, τη Bayer, το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, την Endeavor Greece, το Metavallon και το Uni.Fund.



Την έναρξη του συνεδρίου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, κήρυξε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος ανέφερε ότι το συνέδριο «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν αποτελεί πλέον θεσμό για τη χώρα, έναν θεσμό που φέρνει κοντά όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τόνισε επίσης, ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπηρετεί - εδώ και χρόνια - με ουσιαστικές δράσεις τους τρεις αυτούς χώρους, οι οποίοι μπορούν, και χρειάζεται, να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας».
Επιπλέον, χαιρετισμό την πρώτη ημέρα απηύθυνε ο Βουλευτής Επικρατείας, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής στο ΟΠΑ, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναπτύξει το ΟΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη της καινοτομίας αποτέλεσε στρατηγική προτεραιότητα για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Την πρώτη ημέρα αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν
 * στα δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας,
 * τις δομές υποστήριξης καινοτομίας,
 * τις πρωτοβουλίες υποστήριξης,
 * τους διαγωνισμούς καινοτομίας,
 * τις χρηματοδοτήσεις,
 * τις επενδύσεις και τα Seed Stage Fund,
 * τα Funds του Growth,
 * την καινοτομία σε κάθετους τομείς και
 * τα Digital Innovation Hubs.

Τη δεύτερη ημέρα έγινε παρουσίαση των δράσεων των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας καθώς επίσης και των διεθνών και τεχνολογικών διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της Ελλάδας. Η θεματολογία επεκτάθηκε ωστόσο και στις πρωτοβουλίες στήριξης, στους θεσμικούς φορείς που στηρίζουν το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα και έκλεισε με μια ειδική αναφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν η Επιστημονική Υπεύθυνη του ACEin και Partner στο Uni.Fund, καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας του προγράμματος, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, Δρ. Σπύρος Αρσένης, ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Αρχιμήδης Νίκος Μυλωνάς, ο Partner της Metavallon Γιώργος Μούσμουλας, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς Σόνια Μουσαβερέ,ο Managing Director της Endeavor Greece Παναγιώτης Καραμπίνης, ο Επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Onassis Group Πρόδρομος Τσιαβός και η Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.
Η οργανωτική επιτροπή ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ