Οικονομία

Greenpeace: Να μην ξεκινήσουν εξορύξεις των ΕΛΠΕ στο Ιόνιο διότι κινδυνεύουν... οι ζιφιοί και τα σταχτοδέλφινα

Η γνωστή οργάνωση Greenpeace απαιτεί να σταματήσουν οι έρευνες και να μην γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κινδυνεύουν οι ζιφιοί και τα σταχτοδέλφινα, μαζί με άλλα θηλαστικά.

Καλά όλα αυτά, αλλά με τα υπόλοιπα θηλαστικά που λέγονται Έλληνες πολίτες τι θα γίνει;

Τα τεράστια έσοδα που θα αποκομίσει η χώρα και όλοι όσοι ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο βρίσκοντας δουλειά τι θα γίνει;

Με κεντρικό μήνυμα «ΕΛΠΕ, σταματήστε το έγκλημα», διαμαρτύρονται ειρηνικά απέναντι σε αυτές τις έρευνες σε μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τις θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά, στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο διεξάγονται, ενώ στόχο έχουν και την καταγραφή ενδεχόμενων επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα από τις σεισμικές εκρήξεις.

Τα πάγια αιτήματά της Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ είναι:

-Να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες συνολικά στο Ιόνιο
-Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν
-Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η οργάνωση καλεί τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί της υπογράφοντας για την προστασία του Ιονίου και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.

Ανακοίνωση της Greenpeace  για το Ιόνιο

Εκρήξεις στο σπίτι τους!

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σου για να ολοκληρώσουμε τον σκοπό μας. Όσες περισσότερες ηλεκτρονικές υπογραφές μαζέψουμε τόσο πιο κοντά είμαστε στο να προστατέψουμε το σπίτι τους!


Τι συμβαίνει

    • Αυτή τη στιγμή, η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και η Energean οργώνουν το Ιόνιο ανενόχλητες! Εδώ και 2 εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει σεισμικές εκρήξεις στην περιοχή βορειοδυτικά της νήσου Κέρκυρας και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα οικόπεδα που τους έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπου ξεκίνησαν στα κρυφά και χωρίς καμία ανακοίνωση!
 
    • Ταυτόχρονα, η HelleniQ Energy με την ExxonMobil έχουν στείλει ερευνητικό σκάφος στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει σεισμικές εκρήξεις στα οικόπεδα εκεί.
 
    • Η μυστικοπάθεια για τις έρευνες και εξορύξεις αερίου παραμένει: για το Ιόνιο, η ενημέρωση ήρθε από… δημοσιεύματα, ενώ στην Κρήτη το ερευνητικό σκάφος βρισκόταν εκεί τουλάχιστον 10 μέρες πριν ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει τις έρευνες. Όταν ρωτήσαμε σχετικά την ΕΔΕΥ, δεν λάβαμε καμία απάντηση.
 
    • Οι πετρελαϊκές επιμένουν στο καταστροφικό τους πλάνο για εξορύξεις αερίου και πετρελαίου, ακόμα και σε ευάλωτες περιοχές όπως η Ελληνική Τάφρος, την ώρα που βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα χάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει όχι μόνο η υγεία του πλανήτη και της θαλάσσιας ζωής, αλλά και η δική μας!
 
    • Στην έρευνα πεδίου που πραγματοποιήσαμε μεταξύ Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ‘21 και Φεβρουαρίου-Μαρτίου ‘22, διαπιστώσαμε τη σημαντική παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών και τους χειμερινούς μήνες. Το επιχείρημα των εταιρειών λοιπόν ότι οι έρευνες γίνονται χειμώνα για να “προστατευθούν” τα θαλάσσια θηλαστικά, είναι αβάσιμο!

Τι απειλείται

    • Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι η πιο σημαντική περιοχή ωοτοκίας της απειλούμενης χελώνας Caretta Caretta στη Μεσόγειο. Το Ιόνιο Πέλαγος και η Ελληνική Τάφρος είναι πολύ σημαντικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, που φιλοξενούν πολλά ευάλωτα είδη, όπως ζιφιούς, φυσητήρες, ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, μεσογειακές φώκιες Monachus monachus και άλλα.
 
    • Το Ιόνιο Πέλαγος με τα κρυστάλλινα νερά, οι μοναδικές θάλασσές μας που τόσοι επισκέπτονται κάθε χρόνο, πρέπει να μείνουν ανέγγιχτες και καθαρές! Πάρε θέση, πρόσθεσε κι εσύ το όνομά σου και απαίτησε μαζί μας από τις εταιρείες και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες και οι εξορύξεις στη χώρα
Θέλουμε θάλασσες γεμάτες ζωή και μοναδικά είδη, προστατευμένες, καθαρές, και όχι με τον βυθό τους σκαμμένο, με τρυπάνια και πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...