Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την αύξησή του από 1η Απριλίου - Τι θα ισχύσει για τριετίες και επιδόματα

Πάνω από τα 750 ευρώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, με στόχο να φτάσει σε προμνημονιακά επίπεδα. Η κυβέρνηση φέρνει ένα μήνα νωρίτερα την νέα αύξηση των βασικών αποδοχών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το Σάββατο 31/12, για τα νέα μέτρα του 2023 στο Πρωτοχρονιάτικο μύνημά του, ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει αμέσως μετά τα Φώτα και την ολοκλήρωση των εορτών του Δωδεκαημέρου, δηλαδή μετά τις 9 Ιανουαρίου, νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023.

Το σενάριο βάσης είναι τα 751 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η βάση για την προεκλογική αύξηση του 2023, δηλαδή η ελάχιστη αύξηση: 5,5% και 39€. 

Σε ένα μέτριο σενάριο - και ίσως τι πιο πιθανό σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega - ο μισθός θα αυξηθεί κατά 7% - 8% ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων, που έχει κλειδώσει στο 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 - 57 ευρώ και θα φτάσει στα 763 - 770 ευρώ μεικτά.

Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε και κάποια έκπληξη  με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ώστε ο μισθός να φτάσει εγγύτερα σε ένα επίπεδο ποσού της τάξης των 780 ευρώ μεικτά (αύξηση κοντά στο 10% - ποσό 71€) ή ακόμη και στα 800 ευρώ (αύξηση 12,2% - ποσό 87€). 

Τι θα γίνει με τις τριετίες

«Ριγμένοι» φαίνεται πως θα παραμείνουν το 2023 οι παλαιότεροι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία, καθώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας εμφανίζει σημάδια συγκράτησης, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πως θα πέσουμε κάτω από φράγμα του 10% το 2023, ώστε να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να λάβουν οι μισθωτοί ξανά επιδόματα προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος). Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιδόματα τριετιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ