Οικονομία

Ακριβότερα τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φέτος, λόγω της Κίνας

Πολύ πιο ακριβό φαίνεται να είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 30% και το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 800 ευρώ.

Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν αυξηθεί και έχουν γίνει απλησίαστες για μια σειρά από νοικοκυριά. Αυξήσεις παρατηρούνται και στα στολίδια, με την κίνηση στα καταστήματα να μην θυμίζει τις αντίστοιχες περασμένων ετών. Παρά το γεγονός ότι έμεινε κάτι λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τα Χριστούγεννα, η ζήτηση δεν αυξάνεται. Αιτία γι’ αυτό είναι οι τιμές, με τους υπεύθυνους καταστημάτων, να δηλώνουν πως τίποτα δεν περνάει από το δικό τους χέρι. Το πρόβλημα ξεκινάει όπως λένε από την Κίνα και έρχεται στην Ελλάδα.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν φέτος όσοι θέλουν να προμηθευτούν νέο στολισμό για το σπίτι τους εν όψει Χριστουγέννων. Οι τιμές τόσο για τα τεχνητά έλατα όσο και για τα στολίδια που διατίθενται από τα καταστήματα εποχιακών ειδών είναι αυξημένες από 20%έως και 30%.

Όπως αναφέρουν, στη voria.gr, ιδιοκτήτες καταστημάτων, αυτό οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού κόστους, καθώς τα περισσότερα από τα στολίδια έρχονται από την Κίνα. Το κόστος για τα ψεύτικα έλατα εξαρτάται από το μέγεθος, την πυκνότητα και την ποιότητά τους, δηλαδή το ποσοστό πλαστικού και PVC που έχουν, το οποίο καθορίζει και την ανθεκτικότητά τους.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 45 ευρώ για ένα μικρό δέντρο έως 1,5 μέτρο και ξεπερνούν τα 500 ευρώ για τα ύψους 2,4 μ. και πιο ποιοτικά. Ακόμα πιο τσουχτερές είναι οι τιμές για τα χιονισμένα δέντρα με τα κλαδιά που φαίνονται σαν να έχουν χιόνι ή πάγο, που ξεκινούν από τα 150 και αγγίζουν ακόμα και τα 800 ευρώ. Και βέβαια η τιμή ανεβαίνει για τα δέντρα που πωλούνται στολισμένα ή και με φωτάκια που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 ευρώ.

Όσο για τον στολισμό του κάθε δέντρου οι χριστουγεννιάτικες μπάλες ξεκινούν περίπου από τα τρία ευρώ για τις μικρές μονόχρωμες σε σετ των 12 τεμαχίων και μπορεί να φτάσουν τα πέντε ευρώ η μία για τις πιο περίτεχνες. Αντίστοιχα, οι κορυφές πωλούνται από πέντε ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 30 για τα πιο ιδιαίτερα σχέδια.

Την τιμητική τους αναμένεται να έχουν φέτος τα λαμπάκια LED, που παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάλογα με το μήκος και τον αριθμό των λαμπτήρων πωλούνται σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα πέντε ευρώ, ωστόσο το κόστος ανεβαίνει για τις μεγαλύτερες σειρές που χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικό χώρο.

Σε διαφορετικές τιμές για κάθε βαλάντιο είναι και τα υπόλοιπα διακοσμητικά, φάτνες, Αη Βασίληδες και ξωτικά, στεφάνια, φιγούρες, γιρλάντες και χιονόμπαλες που σπανίως λείπουν από τα σπίτια όσων αγαπούν τα Χριστούγεννα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ