Οικονομία

Bloomberg: Η βρετανική αγορά ομολόγων προετοιμάζεται για περισσότερες απώλειες

Το σχέδιο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στη θωράκιση των βρετανικών νοικοκυριών αυτόν τον χειμώνα, αλλά για τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου μόνο περισσότερος πόνος τους περιμένει, σημειώνει το Bloomberg.


Οι επενδυτές έχουν μειώσει τα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας το επόμενο έτος μετά την πρώτη σημαντική ανακοίνωση πολιτικής της πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα. Ανησυχούν επίσης ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα υποφέρουν από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τον μεγαλύτερο κρατικό δανεισμό.

Η διάσωση του Truss θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 200 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον έκδοσης χρυσών ομολόγων κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού έτους και του επόμενου, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Αυτά είναι δυσάρεστα νέα για μια αγορά που ήδη αντιμετωπίζει τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διαμηνύσει ότι θα ενεργήσει "δυναμικά" για να περιορίσει τις τιμές με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

"Νομίζω ότι η ποσότητα του πρόσθετου χρέους, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι γύρω από τα δίδυμα ελλείμματα θα σημαίνουν υψηλότερες αποδόσεις πιο μακριά", δήλωσε ο Howard Cunningham, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Newton Investment Management. "Το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο γενικής τιμής, αλλά σε πιο επίμονο πληθωρισμό σε επίπεδο πυρήνα, επειδή οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ξοδεύουν".

Βλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών γκολντ αυξάνονται σε περίπου 3,5% από περίπου 3% σήμερα. Έχουν ήδη αυξηθεί κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Αυγούστου.

Οι αγορές χρήματος ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα του Τρας μειώνοντας τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά και προβλέποντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι το 2023. Οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν σε μειώσεις μόλις 15 μονάδων βάσης από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2023, σε αντίθεση με τις περίπου 25 μονάδες βάσης μειώσεων τον τελευταίο μήνα.

Η BOE καθυστέρησε την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια κατά μία εβδομάδα, για τις 22 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β', δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περισσότερο χρόνο για να αναλύσουν το ενεργειακό σχέδιο Truss, καθώς και τα βασικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οικονομολόγοι της JPMorgan Securities, της BNP Paribas και της Credit Suisse αναμένουν ήδη ότι η BOE θα προβεί σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,5% αυτόν τον μήνα. Αυτό θα είναι επιπλέον της αύξησης κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη ενίσχυση των τελευταίων 27 ετών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν να αξιολογήσουν δύο αντικρουόμενες δυνάμεις τους επόμενους μήνες. Η Truss λέει ότι το σχέδιό της να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας θα μειώσει έως και 5 μονάδες από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα κορυφωθεί γύρω στο 15%. Η ανησυχία είναι ότι το να αμβλυνθούν οι καταναλωτές τώρα θα προσθέσει πιέσεις στην οικονομία και θα ανεβάσει τις τιμές αργότερα.

"Τα πρόσφατα μέτρα μειώνουν τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και μπορεί να μειώσουν τον επείγοντα χαρακτήρα από την BOE", δήλωσε ο Rohan Khanna, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της UBS. "Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πιο κολλώδη πληθωρισμό, καθώς η αγοραστική δύναμη πλήττεται λιγότερο απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, άρα λιγότερη χαλάρωση μετά την κορύφωση των επιτοκίων".

Τα υψηλότερα επιτόκια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και από την BOE θα προσθέσουν στις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, οι οποίοι παλεύουν με τη χειρότερη συμπίεση της αγοραστικής τους δύναμης εδώ και έναν αιώνα. 

Η χρονική στιγμή της επόμενης απόφασης της ΤτΕ αυξάνει την πολυπλοκότητα της αξιολόγησης. Οι φορείς χάραξης πολιτικής επρόκειτο να συνεδριάσουν στις 15 Σεπτεμβρίου, πριν ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng σχεδιάζει να παραδώσει πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις για το κόστος του ενεργειακού πακέτου Truss. Με την καθυστέρηση μιας εβδομάδας, είναι πιθανό η BOE να αποφασίσει τώρα για τα επιτόκια αφού δει αυτές τις εκτιμήσεις.

Η BOE σχεδίαζε επίσης να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση αυτού του μήνα για να επιβεβαιώσει τις πωλήσεις ορισμένων από τα ομόλογα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια των ετών της ποσοτικής χαλάρωσης, όταν συγκέντρωσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 895 δισεκατομμυρίων λιρών για την τόνωση της οικονομίας. Αυτές οι πωλήσεις τώρα μπορεί να συγκρουστούν με τα σχέδια του Kwarteng για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο βήμα αλλαγής στην καθαρή έκδοση χρυσών ομολόγων που θα συγκρουστεί με την ποσοτική σύσφιξη και τις αυξήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας", έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Jamie Searle σε σημείωμα προς τους πελάτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Imogen Bachra, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της NatWest Markets UK, προβλέπει μια "αλλαγή καθεστώτος" για τα gilts λόγω αυτών των αντιξοοτήτων, προβλέποντας ότι οι αποδόσεις των 10ετών gilts θα αγγίξουν το 4% μέχρι το τέλος του έτους. Τα Gilts θα μπορούσαν επίσης να υποφέρουν από την εξασθένηση της ζήτησης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με την HSBC.

Μια παρατήρηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον επικεφαλής οικονομολόγο της BOE Huw Pill ότι το σχέδιο Truss θα μείωνε τον πληθωρισμό στο άμεσο μέλλον ερμηνεύτηκε ως ένα ήπιο σημάδι και οδήγησε σε αύξηση των διετών ομολόγων. Αλλά αυτό εξισορροπείται από τη φιλοδοξία της BOE να επαναφέρει τον πληθωρισμό γρήγορα στο στόχο του 2%.

"Η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα εξακολουθεί να αισθάνεται τεράστια πίεση για να αποδείξει τη δέσμευσή της να επιστρέψει τον πληθωρισμό και μια αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς της JPMorgan Asset Management. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ