Οικονομία

Οπτικοποίηση της κατάστασης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών

Σε αυτόν τον χάρτη, ο Marcus Ku του Visual Capitalist χρησιμοποιεί δεδομένα από το Currency Tracker του Atlantic Council για να απεικονίσει την κατάσταση των προσπαθειών των ψηφιακών νομισμάτων κάθε κεντρικής τράπεζας.

Ψηφιακό νόμισμα - Τα βασικά

Τα ψηφιακά νομίσματα υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980, αλλά δεν έγιναν ευρέως δημοφιλή μέχρι το λανσάρισμα του Bitcoin το 2009. Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα, τα οποία αναφέρονται επίσης ως "κρυπτονομίσματα".

Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι ότι βασίζονται σε ένα βιβλίο blockchain. Οι αλυσίδες μπλοκ μπορούν να είναι είτε αποκεντρωμένες είτε κεντρικές, αλλά τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα σήμερα (Bitcoin, Ethereum κ.λπ.) τείνουν να είναι αποκεντρωμένα στη φύση τους. Αυτό καθιστά τις μεταφορές και τις πληρωμές πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή δεν υπάρχει μία και μόνη οντότητα με πλήρη έλεγχο.

Τα κυβερνητικά ψηφιακά νομίσματα, από την άλλη πλευρά, θα ελέγχονται από μια κεντρική τράπεζα και είναι πιθανό να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Θα έχουν την ίδια αξία με το τοπικό νόμισμα σε μετρητά, αλλά αντίθετα θα εκδίδονται ψηφιακά χωρίς φυσική μορφή.


Ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως

105 χώρες διερευνούν επί του παρόντος κεντρικά ψηφιακά νομίσματα. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όταν τα αθροίζουμε, βλέπουμε ότι η πλειονότητα των χωρών βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.

Έχουμε επίσης χωρίσει τον χάρτη ανά περιοχή για να διευκολύνουμε την προβολή.

Αφρική

Ασία

Ευρώπη

Μέση Ανατολή

Νότια Αμερική

Βόρεια Αμερική

 

Ποια είναι τα οφέλη;

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από την κυβέρνηση είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν επαρκείς τραπεζικές υπηρεσίες.

Αυτό δεν αποτελεί τεράστιο ζήτημα στις ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά πολλοί άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (εξ ου και ο όρος underbanked). Καθώς ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται, τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν μια καλή λύση.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα, επισκεφθείτε αυτό το άρθρο από την Global Finance, το οποίο παραθέτει τις χώρες του κόσμου με τις περισσότερες υποτραπεζικές συναλλαγές το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 9%

Μόλις το 9% των χωρών έχει λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα μέχρι σήμερα.

Αυτό περιλαμβάνει τη Νιγηρία, η οποία έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που το έκανε τον Οκτώβριο του 2021. Πιστεύεται ότι το ήμισυ του πληθυσμού των 200 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η υιοθέτηση του eNaira (της ψηφιακής έκδοσης του νάιρα) ήταν μέχρι στιγμής σχετικά υποτονική. Η εφαρμογή eNaira έχει συγκεντρώσει 700.000 λήψεις μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,35% του πληθυσμού, αν και δεν είναι όλες οι λήψεις χρήστες στη Νιγηρία.

Αντίθετα, 33,4 εκατομμύρια Νιγηριανοί φέρονται να συναλλάσσονται ή να κατέχουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας να περιορίσει τη χρήση.

Κατάσταση στις Η.Π.Α.

Η κεντρική τράπεζα της Αμερικής, η Federal Reserve, δεν έχει αποφασίσει αν θα εφαρμόσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC).
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...