Οικονομία

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο – Στα 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαν γίνει οι προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 250 ευρώ/MWh.

Πλέον αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις στην ΕΕ ότι το αέριο γίνεται πολύ δαπανηρό για βιομηχανική χρήση και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές είναι περίπου 11 φορές υψηλότερες από εκείνες που συνηθίζονται για αυτή την εποχή του έτους, με το κόστος να αυξάνεται ραγδαία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρώπη έχει ήδη χάσει μέσα στη χρονιά περίπου το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ψευδαργύρου και αλουμινίου λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και περισσότερα τέτοια εργοστάσια πρόκειται να τεθούν εκτός σύνδεσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...