Οικονομία

Οικονομία: Τεράστια κέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρείες-Στο «περιθώριο» οι ΑΠΕ

Την ώρα που οι καταναλωτές αισθάνονται για τα καλά στις καθημερινές τους δραστηριότητες τις επιπτώσεις από τις τιμές-φωτιά των καυσίμων, οι πετρελαϊκές και ιδιαίτερα όσες δίνουν προτεραιότητα στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δείχνουν ότι βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από την κατάσταση που διαμορφώνεται στις παγκόσμιες αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα της Exxon πλησιάζουν πλέον τα 17 δισ. δολάρια, ενώ αυτά της Chevron φτάνουν τα 10,6 δισ. δολάρια.

Νέα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg μόλις χθες δείχνουν ότι οι ταμειακές ροές πετρελαϊκών κολοσσών πλησιάζουν ή ακόμη και ξεπερνούν ακόμη και αυτές «μηχανών χρήματος» – όπως είναι τεχνολογικές εταιρείες σαν την Google. Τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου δείχνουν ότι η Exxon Mobil ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2018 και μετά σε ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Exxon, η οποία έχασε χρήματα για πρώτη φορά στην ιστορία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατατάσσεται πλέον ως ο τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σε ελεύθερες ταμειακές ροές στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Η Exxon υπολείπεται μόλις της Apple και της Microsoft, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Επίσης η πετρελαϊκή Chevron Corp. βρέθηκε και αυτή στη σχετική λίστα με μεγάλες ελεύθερες ταμειακές ροές εκπλήσσοντας ακόμη και τους αναλυτές εκείνους που περίμεναν από την εταιρεία θετικά αποτελέσματα-ρεκόρ για το τρίμηνο.

Οι δύο αυτές πετρελαϊκές μάλιστα φαίνεται ότι δεν ανησυχούν ούτε για τη συνέχεια, καθώς κορυφαία στελέχη τους εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να πληγεί σύντομα η ζήτηση για υγρά καύσιμα ακόμη και παρά τους φόβους για ύφεση. «Δεν θα σας έλεγα ότι βλέπουμε κάτι που θα έλεγα πως μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση ή σχεδόν ύφεση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με αναλυτές.

Η Exxon, η Chevron, η Shell Plc και η TotalEnergies SE ανακοίνωσαν κέρδη-ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα. Ολοι τους προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών τους, εκτός από την Exxon η οποία τριπλασίασε τις επαναγορές νωρίτερα στο έτος.

Πρόκειται, όπως σχολίαζε το Bloomberg, για έντονη ανατροπή της οικονομικής κατάστασης των πετρελαϊκών σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο κλάδος είχε δεχθεί σφυροκόπημα των αγορών λόγω της στροφής τους σε μεγάλες επενδύσεις, λόγω όχι τόσο καλών οικονομικών επιδόσεων και της αποτυχίας τους να προχωρήσουν ταχύτερα σε ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας, όπως σημειώνεται.

Οι επενδυτές αρχίζουν να παρατηρούν τις αλλαγές αυτές στην αγορά. Οι εταιρείες με τις δέκα καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 είναι όλες ενεργειακές εταιρείες και ο κλάδος αντιπροσωπεύει πλέον το 4,5% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη, ποσοστό υπερδιπλάσιο της στάθμισης πριν από την πανδημία.

Στις εταιρείες με τις δέκα χειρότερες αποδόσεις του δείκτη περιλαμβάνονται οι πρώην σούπερ σταρ της τεχνολογίας Netflix Inc. και Meta Platforms Inc. όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Πλέον υπάρχουν αποδόσεις-ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών σε ολόκληρη τη λεγόμενη παλιά οικονομία, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs στην τηλεόραση του Bloomberg. Μέχρι τώρα οι επενδυτές προτιμούσαν τις εταιρείες που παρήγαν iPhone μικρού κύκλου ζωής σε σύγκριση με εταιρείες ορυχείων και για αυτόν τον λόγο τώρα καταγράφονται οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και προϊόντα που υπάρχουν στην οικονομία, συμπλήρωσαν με νόημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ