Οικονομία

Wall Street: Δεύτερη μέρα ανόδου για τους δείκτες

Σχεδόν… απαρατήρητα πέρασαν στην Wall Street τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το β΄τρίμηνο του έτους, με τους δείκτες να συνεχίζουν και σήμερα -μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Fed- για δεύτερη ημέρα την άνοδό τους.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 329 μονάδες ή σε ποσοστό 1,02%, για να κλείσει τελικά στις 32.526 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 1,21% στις 4.072 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, σημείωσε κέρδη κατά 1,08% κλείνοντας στις 12.162 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις δείκτες είχαν ξεκινήσει τη συνεδρίαση με απώλειες τις οποίες όμως μάζεψαν αρκετά γρήγορα για να επιταχύνουν την άνοδό τους όσο πλησίαζε η λήξη της συνεδρίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ σύμφωνα με τα οποία συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο β’ τρίμηνο του 2022, ακολουθώντας το -1,6% του α’ τριμήνου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα ανέκαμπτε στο +0,3%, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα η αμερικανική οικονομία να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό της ύφεσης σύμφωνα με τον ορισμό του όρου που προβλέπει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Ωστόσο τόσο ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ χθες, όσο και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σήμερα δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση επικαλούμενοι την ισχυρή αγορά εργασίας.

Με την αντίδρασή η Wall Street τόσο χθες μετά τις ανακοινώσεις της Fed για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με νέα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό όσο και σήμερα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ φαίνεται να συμφωνεί με τόσο με τον πρόεδρο της Fed όσο και με την υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο προσκήνιο και μέχρι σήμερα Πέμπτη έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 49% των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P500 εκ των οποίων το 71,5% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μετοχή της Meta Platforms σημείωσε πτώση κατά 6,13% μετά τα χθεσινά απογοητευτικά αποτελέσματά της, ενώ η μετοχή της Etsy και της Ford Motor σημείωσαν άνοδο κατά 9% και 6% αντίστοιχα μετά τις σημερινές τους ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...