Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Economist: Ευρωπαίοι θα ξεπαγιάσετε τον χειμώνα - Το κρύο μπορεί να διαλύσει την ΕΕ

Το σχέδιο της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αρνηθεί το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω της πανευρωπαϊκής περικοπής της κατανάλωσης κατά 15% δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χειμώνα.

Αυτό εκτιμάει ο Economist ρίχνοντας νερό στο μύλο της ούτως ή άλλως έκδηλης ανησυχίας των Ευρωπαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εάν ο ερχόμενος χειμώνας είναι ήπιος, η ΕΕ μπορεί να επιβιώσει. Αλλά αν κάνει κρύο, η Ένωση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παραμείνει ενωμένη σε δύσκολες στιγμές. Η Γερμανία θα πρέπει ιδιαίτερα να δείξει αλληλεγγύη με άλλες χώρες. Είναι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, θα της επιτρέψει να αφήσει αέριο στην Τσεχία, ώστε οι άνθρωποι να μην παγώσουν εκεί - και να θέσουν τα εργοστάσιά τους σε αδράνεια; Όλοι θυμούνται πώς στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που για χάρη της ευημερίας τους περιόρισαν την εξαγωγή ιατρικής προστασίας», γράφει η εφημερίδα.

Ο Economist υπενθυμίζει ότι το «κούρεμα» του 15% είναι εθελοντικό και συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρέσεις.

Παραάλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τη δήλωση της Gazprom για μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 10% στα 2.300 δολάρια για πρώτη φορά από τις 8 Μαρτίου. Αυτό αναφέρθηκε με αναφορά στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ICE.

Τι συμφωνήθηκε 

Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, τα κράτη μέλη κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου. Ο κανονισμός του Συμβουλίου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα ενεργοποίησης «ενωσιακής προειδοποίησης» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, οπότε η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική.

Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής.

Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις μειώσεις, το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες να ζητηθεί παρέκκλιση από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται οι ιδιαίτερες καταστάσεις των κρατών μελών και να διασφαλίζεται ότι οι μειώσεις φυσικού αερίου είναι αποτελεσματικές σε ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών μελών. Τα κράτη μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρούνται επίσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν παρέκκλιση για να προσαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους για μείωση της ζήτησης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη μέλη και μπορούν να αποδείξουν ότι οι εξαγωγικές ικανότητες διασύνδεσης ή η εγχώρια υποδομή LNG τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη μέλη στο έπακρο.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να ζητήσουν παρέκκλιση εάν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, εάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή εάν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το περασμένο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τον ρόλο του Συμβουλίου για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης». Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού της Ένωσης» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου σοβαρής έλλειψης αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή εάν πέντε ή περισσότερα κράτη μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.

Κατά την επιλογή μέτρων μείωσης της ζήτησης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα που δεν επηρεάζουν προστατευμένους πελάτες, όπως νοικοκυριά και βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας, όπως κρίσιμες οντότητες, υγειονομική περίθαλψη και άμυνα. Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στοχευμένες υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.

Τα κράτη μέλη θα επικαιροποιούν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης που καθορίζουν τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που σχεδιάζουν και θα αναφέρουν τακτικά στην Επιτροπή την πρόοδο των σχεδίων τους.

Η ρύθμιση είναι ένα εξαιρετικό και έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, θα ισχύει για ένα έτος και η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση για να εξετάσει την παράτασή του υπό το φως της γενικής κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ, έως τον Μάιο του 2023.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες θα εγκριθεί επίσημα μέσω γραπτής διαδικασίας. Η γραπτή διαδικασία θα κινηθεί και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από τεχνικές αναθεωρήσεις του κειμένου.

Οι Ιταλοί παίρνουν τα μέτρα τους 

 

Καλοριφέρ με 'κόφτη" 19 βαθμών , «απαγόρευση κυκλοφορίας» για τον δημόσιο φωτισμό και πρόωρο κλείσιμο εμπορικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει στο μεταξύ το ιταλικό σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου. 

 Το 15% των περικοπών που προτάθηκαν αρχικά έχουν αναδιαμορφωθεί ανά χώρα, ανάλογα με το πόσο αέριο εξάγουν και τον τρόπο διασύνδεσής τους, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani , άρα θα πρέπει να εξοικονομήσει 7% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών: «Έχουμε ήδη προβλέψει ένα σχέδιο εξοικονόμησης που είναι ίσο ή μεγαλύτερο από αυτόν τον αριθμό», είπε προσθέτοντας: «Όσο για τους Ιταλούς, πολύ λίγα θα αλλάξουν ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ