Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά σήμερα η αποπληρωμή – Οι τρεις επιλογές για την εξόφληση του και η διαδικασία

Είναι η πρώτη φορά που ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε τόσες δόσεις, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις υποχρεώσεις τους.

Εναλλακτικά βέβαια προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους εκείνους που διαθέτουν πιστωτική κάρτα και το ανάλογο όριο, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Υπάρχει όμως και μία 3η επιλογή, που απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και θέλουν την εξόφληση του φόρου σε περισσότερες δόσεις. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν χρήσης της λύσης με την πάγιας ρύθμιση. Με την ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν έως 24 δόσεις οι οποίες ωστόσο θα είναι έντοκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασική προϋπόθεση για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ.

Τι απαιτείται για ένταξη στην ρύθμιση

Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Από το myAADE επιλέγετε «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» στην συνέχεια κάνετε κλικ στο πεδίο «Ρυθμίσεις Οφειλών». Κατόπιν με τους κωδικούς Taxisnet εισέρχεται στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ7 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Στη συνέχεια επιλέγετε την ένδειξη «Υποβολή νέας» αίτησης και τη «Ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αμέσως θα εμφανιστούν οι οφειλές του, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψετε τα καθαρά μηνιαία έσοδά σας και τα μηνιαία έξοδά σας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει ο φορολογούμενος με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 24.

Στη συνέχεια ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει την ένδειξη «επόμενη σελίδα» και θα οδηγηθεί στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του, την οποία και συμπληρώνει αποτυπώνοντας τα στοιχεία της πραγματικής του εισοδηματικής και περιουσιακής του κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εναλλακτικά, μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Επίσης, εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως, ενώ θα πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα και ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ του τραπεζικού του λογαριασμού μέσω του οποίου θα καταβάλλει τις δόσεις.

Στη συνέχεια υποβάλλει την αίτηση, η οποία και τίθεται, άμεσα υπό επεξεργασία από το Taxisnet και εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης, δηλαδή:

  • το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται,

  • το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,

  • ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων,

  • η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης,

  • η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης,

  • το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης,

  • το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),

Για να επικυρωθεί η ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.a

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...