Gnosis
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Gnosis, την απόλυτη αγορά πρόβλεψης κρύπτο

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων δεν καταφέρνει να διατηρήσει σταθερά αυξανόμενη πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα σημειώνουν απότομες αυξήσεις και πτώσεις. Το Gnosis όμως, ένα κρυπτονόμισμα με "άρωμα" Ελλάδας, αποτελεί τρανταχτή εξαίρεση. 

Ένα Από Τα Ακριβότερα Της Αγοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Gnosis, το οποίο συχνά αναφέρεται και ως GNO, είναι μία αποκεντρωμένη, ανοιχτού κώδικα αγορά, η οποία βασίζεται στο blockhain του Ethereum. Οι Martin Köppelmann και Stefan George ίδρυσαν την Gnosis το 2015, ενώ την ανέπτυξαν ως μέρος του ConsenSes, το εγχείρημα για ένα στούντιο παραγωγής του Ethereum, το οποίο πλέον είναι αρκετά δημοφιλές στην αγορά. Το 2016, η Gnosis αποτελούσε την πρώτη ομάδα που παρουσίασε ζωντανές εφαρμογές (live application) στο Ethereum, ενώ πέντε χρόνια μετά, η Gnosis προσφέρει γραμμές παραγωγής που ηγούνται της αγοράς και επιτρέπουν την ασφαλή κατοχή ψηφιακών στοιχείων, όπως επίσης την δημιουργία και την ανταλλαγή τους. Κάποιες από αυτές είναι το DEX, το πρωτόκολλο Gnoonsis, αγορές πρόβλεψης (prediction markets) και μία πλατφόρμα διαχείρισης κεφαλαίων (fund management platform), γνωστή ως Gnosis Multisig. Με απλούστερα λόγια, η Gnosis έχει σκοπό να κατασκευάσει έναν νέο μηχανισμό αγοράς για να διευκολύνει την αποκεντρωμένη οικονομία. Κάθε προϊόν έχει την δική του ανάλυση και σχεδιάστηκε για μόνο έναν λόγο: να συνεισφέρει στην αύξηση της αξίας του token (νομίσματος) της Gnosis, το GNO. 

Τι Είναι με Απλά Λόγια το GNO και η Gnosis;

Το GNO είναι το token της πλατφόρμας Gnosis, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ERC-20 token με βάση το Ethereum, το οποίο πουλήθηκε στην Initial Coin Offering (ICO) της Gnosis στις 24 Απριλίου του 2017. Κατά την διαδικασία αυτή περίπου το 5% της συνολικής ποσότητας πουλήθηκε. Επίσης, πίσω στο 2017, η Gnosis χρησιμοποίησε το token για να συγκεντρώσει κεφάλαια. Η εταιρεία ανέφερε πως διατηρεί το 95% των token σε ασφαλή μέρος και δεσμεύτηκε πως θα ενημερώσει την αγορά τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πωλήσει οποιαδήποτε ποσότητά τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυρίζοντας στη Gnosis, θα λέγαμε απλούστερα πως είναι μία πλατφόρμα αγοράς πρόβλεψης, η οποία κατασκευάστηκε στο δίκτυο του Ethereum ως αποκεντρωμένη εφαρμογή (dapp).  

Ο βασικός πυρήνας της Gnosis είναι να παρέχει στους χρήστες της τα πιο αποδοτικά εργαλεία πρόβλεψης. 

Τι Είναι η Αγορά Πρόβλεψης;

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η αγορά πρόβλεψης (prediction market) είμαστε εδώ για να το εξηγήσουμε απλά και κατανοητά. Αρχικά, η ιδέα των αγορών πρόβλεψης προτάθηκε την δεκαετία του '90 και έκτοτε έχει δει τεράστια ανάπτυξη. Οι αγορές αυτές εκμεταλλεύονται την "σοφία του πλήθους" (wisdom of the crowd), ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι κοινές προβλέψεις μίας ομάδας ανθρώπων συνήθως φέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτήν ενός μόνο ατόμου. Οι αγορές πρόβλεψης είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή, για επιδημίες ή για την πρόβλεψη τιμών. Ο οικονομικός κλάδος έχει βρει ιδιαίτερα χρήσιμες αυτές τις αγορές για να καθορίσει την μελλοντική αξία ενός στοιχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χρήστες σε μία αγορά συχνά ανταλλάσσουν token, τα οποία με κάποιον τρόπο εκπροσωπούν την έκβαση κάποιου συγκεκριμένου συμβάντος. Επειδή απλά κάποιες εκβάσεις είναι πιο πιθανόν να συμβούν, τα token αυτά καταλήγουν να έχουν διαφορετικές αξίες σε ανοιχτές αγορές κρυπτονομισμάτων. Όσο ο χρόνος περνάει και συμβαίνουν διάφορα συμβάντα, κάποιες εκβάσεις token είναι πιο πιθανόν να συμβούν με αποτελέσματα να αυξάνονται οι αξίες τους στην αγορά. Όταν το συμβάν ολοκληρωθεί, τα token τα οποία αποτελούν ή απαρτίζουν την τελική έκβαση λαμβάνουν την πλήρη αξία της πρόβλεψης, ενώ τα άλλα token αποκτούν μηδενική αξία. 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ