Οικονομία

Ιταλία: Κλείνουν επιχειρήσεις αιώνων λόγω της ενεργειακής κρίσης

Η Ιταλία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα εμπορικά επιμελητήρια των ιταλικών πόλεων υπολόγισαν ότι σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 105% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 70%.

Τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, είναι σε τρομερά δύσκολη θέση. Οι τεχνίτες, για παράδειγμα, που φτιάχνουν το διεθνούς φήμης γυαλί του Μουράνο-δίπλα στην Βενετία- αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή, μετά από αιώνες αχτύπητης παράδοσης.

Όποιος αποφάσισε να προσπαθήσει να αντέξει και να κρατήσει τους φούρνους του ανοικτούς, αντί για 40.000 ευρώ το δίμηνο, πληρώνει ακόμη και 160.000 ευρώ, για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι φέτος, το συνολικό κόστος των ανατιμήσεων αυτών μπορεί να ξεπεράσει και τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ασφυξία και στον τουρισμό

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να στηρίξει και πάλι τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, διαθέτοντας μέχρι και 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σχολιαστές, όμως, υπογραμμίζουν ότι -παρά την ουσιαστική προσπάθεια- το όλο πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, στο μεταξύ, κάλεσε τις εταιρίες του τομέα της ενέργειας να μοιράσουν τα τεράστια κέρδη τους σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν. Προς το παρόν, όμως, η έκκλησή του αυτή δεν εισακούσθηκε.

Η νέα αυτή κρίση δημιουργεί και οικονομική ασφυξία στον τομέα του τουρισμού. Στην πασίγνωστη οδό Βια  Βένετο της Ρώμης, που τόσο αγαπούσε ο Φεντερίκο Φελίνι, μέσα σε ένα μήνα έκλεισαν δυο πολυτελή ξενοδοχεία. Εξαιτίας της τεράστιας μείωσης πελατών από την επιδημία του κορωνοϊού, αλλά και της αδυναμίας να πληρώσουν τους πανάκριβους λογαριασμούς.

Οι δήμαρχοι των ιταλικών πόλεων ήταν σαφείς: «αν δεν μας δοθούν νέα χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τις βοήθειες προς τους ηλικιωμένους, τους χαμηλοεισοδηματίες και όλες τις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών», είπαν διαμέσου του εκπροσώπου τους και δημάρχου του Μπάρι, Αντόνιο Ντεκάρο.  Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια νέα, σφαιρική προσπάθεια. Για να επιτευχθεί, ακριβώς, ένα μόνιμο, χειροπιαστό αποτέλεσμα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν  Ρομάνο Πρόντι, ζητά από τον Ντράγκι να κινηθεί άμεσα και ρεαλιστικά:  να πάει στην Μόσχα και  να κλείσει μια νέα, πιο συμφέρουσα «ενεργειακή συμφωνία πακέτο», με την Ρωσία του Βλαδημίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ