Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από την ένταση στην Ουκρανία-Πήρε πάνω το δολάριο, σταθερό το γιουάν, διολίσθησε το ευρώ-SOS για το φυσικό αέριο

Οι εντάσεις στην Ουκρανία έχουν αντίκτυπο και στις αγορές...

Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα σήμερα Δευτέρα, απομακρυνόμενο περαιτέρω από τα πρόσφατα χαμηλά δύο μηνών, ωθούμενο από την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα μιας πιο σκληρής στάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές μέχρι πρόσφατα δεν ανησυχούσαν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι εντάσεις έχουναυξηθεί αρκετά τελευταία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των στρατιωτικών μέσων στην Ανατολική Ευρώπη και να διατάσσει τις οικογένειες των διπλωματών να εγκαταλείψουν το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING Bank, Francesco Pesole, δήλωσε ότι οι αγορές τιμολογούν περισσότερο το ασφάλιστρο κινδύνου στο ευρώ, με τους φόβους να επιδεινώνονται ότι η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση θα μπορούσε να την ωθήσει να περιορίσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit Flash για την ευρωζώνη, ένας δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ευρώ διολίσθησε κατά 0,15% έως τις 0845 GMT στα 1,1325 δολάρια, διαπραγματευόμενο λίγο πιο μακριά από τα χαμηλά δύο εβδομάδων που άγγιξε την Παρασκευή , ενώ ο δείκτης δολαρίου ήταν 0,10% υψηλότερα στα 95,72 δολάρια. Το δολάριο κέρδισε επίσης 0,1% στο ασφαλές γιεν με ένα δολάριο να αξίζει 113,8 γιεν, αν και το ιαπωνικό νόμισμα ήταν ακόμα κοντά στην πρόσφατη κορυφή του 113,47. Ο δείκτης δολαρίου έχει κερδίσει περίπου 1,3% από τις 14 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρκετές τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις για την ταχύτητα και το μέγεθος της σύσφιξης της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed ξεκινά διήμερη συνεδρίαση την Τρίτη και ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο, ενώ θα υποδείξει πόσο γρήγορα θα προχωρήσει με τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της. Οι περισσότεροι αναμένουν την πρώτη αύξηση στο 0,25% τον Μάρτιο και άλλες τρεις στο 1,0% μέχρι το τέλος του έτους. .

Ωστόσο, τα στοιχεία τοποθέτησης έδειξαν την Παρασκευή ότι οι κερδοσκόποι μείωσαν τις καθαρές θέσεις αγοράς στο δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και αντίθετα πρόσθεσαν καθαρές θέσεις αξίας 2,6 δισ. δολαρίων .

Ο Pesole της ING δήλωσε ότι, αφήνοντας κατά μέρος την κατάσταση στην Ουκρανία, η ανάκαμψη του δολαρίου θα μπορούσε να ανακοπεί εάν η Fed σηματοδοτήσει μια σιωπηρή προτίμηση για τη μείωση του ισολογισμού ως μέσο σύσφιξης της πολιτικής. "Εάν οι αγορές δουν ότι η Fed είναι πρόθυμη να αφήσει τη μείωση του ισολογισμού να κάνει τη βαριά δουλειά, αυτό μπορεί να αναγκάσει σε μια αναπροσαρμογή των προβλέψεων για τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων", είπε. "Το δολάριο θα βρει μεγαλύτερη στήριξη από τις πραγματικές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων παρά από τις προσδοκίες για αποστράγγιση της ρευστότητας από την αγορά".

Εν τω μεταξύ, το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,25% σε χαμηλά δύο εβδομάδων στα 0,71,52 δολάρια έναντι του πράσινου, εν όψει των στοιχείων της Τρίτης που ενδέχεται να δείξουν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,4%, τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών από το 2014. . Το μόνο νόμισμα που διατηρήθηκε σταθερό έναντι του δολαρίου ήταν το κινεζικό γουάν, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018 στα 6,328.

Τέλος, το Bitcoin, το οποίο έχει σχεδόν μειώσει στο μισό την αξία του από τότε που άγγιξε το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο, φαινόταν να κινδυνεύει να πέσει κάτω από τα 34.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο . Έχασε 3,6% για να διαπραγματεύεται γύρω στα 34.962 δολάρια, ενώ ο αιθέρας , το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, βρισκόταν στα 2.379 δολάρια, έχοντας φτάσει το Σάββατο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο.

Goldman Sachs Group Inc.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να περιοριστούν για "αόριστο χρονικό διάστημα", εάν το νέο σχέδιο αγωγού της χώρας προς τη Γερμανία πληγεί από κυρώσεις ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων για την Ουκρανία, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Η τράπεζα εξακολουθεί να υποθέτει ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα αρχίσει να λειτουργεί το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης μπορεί να το μεταθέσουν για αργότερα μέσα στο έτος ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρει σε σημείωμά της. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επανεξετάσουν για λίγο τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου, ή ακόμη και να εκτοξευθούν υψηλότερα.

"Σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η αρχική αβεβαιότητα γύρω από τον αντίκτυπό της στις ροές φυσικού αερίου θα οδηγούσε πιθανότατα την αγορά να προσθέσει και πάλι ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου", ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τη Σαμάνθα Νταρτ.

Οι χαμηλότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου -που ήδη παρατηρούνται από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους- θα μπορούσαν να επεκταθούν και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά καθώς η περιοχή παλεύει με την ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να εμποδίσει τις υπάρχουσες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε η τράπεζα.

Ακόμη και αν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία επανέλθουν στο κανονικό επίπεδο αυτό το καλοκαίρι, η αγορά στη βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι πιο στενή από τον μέσο όρο της πενταετίας τουλάχιστον μέχρι το 2025, μετά την έναρξη λειτουργίας αρκετών έργων υγροποίησης φυσικού αερίου που βρίσκονται υπό κατασκευή.

"Αναμένουμε ότι η στενότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνει για άλλα τρία χρόνια", ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Επίσης ο βρετανικός Τύπος αξιολόγησε τα πιθανά σενάρια κατά της ρωσικής απειλής για εισβολή στην Ουκρανία και αξιολόγησε την εικόνα που μπορεί να προκύψει στο ενδεχόμενο μείωσης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα νέα της Daily Mail, «Ακόμη και αν η Βρετανία προμηθεύεται το φυσικό αέριο της από άλλες πηγές, αν η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει πολύ υψηλές τιμές γιατί η χονδρική τιμή της πηγής θα διογκωθεί» ειπώθηκε.Ο βρετανικός Τύπος αξιολόγησε τις αντεπιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από τη Ρωσία μπροστά σε αυτή την κατάσταση και εστίασε στο ενδεχόμενο μείωσης της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα από τη Ρωσία στο σενάριο που μπορεί να συμβεί στην Αγγλία ενόψει αυτής της κατάστασης. Η Βρετανία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών εάν η Ρωσία αντιδράσει. «Δεδομένης της εξάρτησης της περιοχής από το ρωσικό αέριο και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, θα ήταν δύσκολο για την Ευρώπη να αφομοιώσει τις κυρώσεις που θα διέκοπταν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου ή μεγάλο μέρος αυτών των ροών», δήλωσαν αναλυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Επιπλέον, καθορίστηκε στην εφημερίδα ότι εάν η Ρωσία περιορίσει το φυσικό αέριο στα εξαρτώμενα μέλη της Ευρώπης ενόψει των σκληρών οικονομικών κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, οι χώρες θα δυσκολευτούν να βρουν μια εναλλακτική επιλογή....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ