Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Το μεγάλο deal της Vodafone στην Ιταλία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Vodafone και Iliad βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας στην Ιταλία, η οποία θα συνδυάσει τις αντίστοιχες επιχειρήσεις τους σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εξοντωτικός ανταγωνισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών βρίσκονται σε εξέλιξη και τα δύο μέρη μελετούν ενεργά τρόπους για να πετύχουν τη συνένωση των αντίστοιχων επιχειρήσεών τους στην Ιταλία, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Iliad, η οποία θα κάνει το ενσύρματο ευρυζωνικό της ντεμπούτο στην Ιταλία στις 25 Ιανουαρίου, συνεργάζεται με την επενδυτική τράπεζα Lazard για τα στρατηγικά της σχέδια στην Ιταλία, δήλωσε μία από τις πηγές, προειδοποιώντας ότι η συμφωνία δεν είναι βέβαιη.

Εάν η συμφωνία επιτύχει, θα δημιουργηθεί μια τηλεπικοινωνιακή δύναμη με διείσδυση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας περίπου 36% και συνδυασμένα έσοδα σχεδόν 6 δισ. ευρώ (6,80 δισ. δολάρια).

Η Iliad και η Vodafone αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Lazard δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Η Iliad, της οποίας ηγείται ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής Xavier Niel, εξετάζει επιλογές για περαιτέρω επέκταση στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τον πυρετό των συμφωνιών στον ιταλικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών για την επιτάχυνση της ενοποίησης και την παύση ενός πολέμου τιμών που έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους της, ανέφεραν οι πηγές.

Οι συζητήσεις γίνονται καθώς η κατεστημένη Telecom Italia εξακολουθεί να αξιολογεί μια προσέγγιση εξαγοράς ύψους 10,8 δισ. ευρώ (12,25 δισ. δολάρια) από το αμερικανικό fund KKR με στόχο την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τηλεφωνικού ομίλου της Ιταλίας.

Ο Niel, ο οποίος ίδρυσε την Iliad το 1990 και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της KKR ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θέλει να παίξει το ρόλο του βασιλιά στην κατακερματισμένη ιταλική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο τιμών το 2018, όταν η Iliad έκανε την πρώτη της επέλαση στην Ιταλία.

Στελέχη του κλάδου έχουν επανειλημμένα παροτρύνει να επιδιώξουν συγχωνεύσεις τεσσάρων έως τριών τηλεπικοινωνιών που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν συνέργειες κόστους και να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους με τη μείωση του υφιστάμενου αριθμού των φορέων εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στην Ιταλία, δηλαδή των TIM, Vodafone, WindTre και Iliad.

Το αφεντικό της Iliad στην Ιταλία, Benedetto Levi, δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι η γαλλική εταιρεία είναι ανοικτή στην αγορά ενός ανταγωνιστικού φορέα εκμετάλλευσης.

"Εάν μια εταιρεία, στο σύνολό της ή εν μέρει, γίνει διαθέσιμη στην αγορά, θα την εξετάσουμε χωρίς καμία προκατάληψη", δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Νωρίτερα, το αφεντικό της Vodafone Nick Read δήλωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι η ενοποίηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου "όλοι οι παίκτες υποφέρουν".

Μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και στην Ελλάδα; 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ